Společná studie Švýcarského státního sekretariátu pro hospodářství (SECO) a Spolkového úřadu pro zdraví (BAG) ukazuje , že profesionální kuchařky a kuchaři jsou při vaření na průmyslových indukčních varných deskách vystaveni působení magnetického pole, které zčásti překračuje i poměrně vysoko postavené limity. Zvláštní zřetel brala studie na těhotné kuchařky, u nichž byly zčásti překročeny limity i co do možného působení na plod. Pro bezpečný provoz dnešních průmyslových indukčních trub v rámci ochrany zdraví by mělo být zatížení magnetickým polem sníženo - shodly se obě instituce. Toho se dá podle nich docílit technickými zlepšeními nebo dodržováním určitých preventivních opatření.
Indukční varné desky jsou výrazným zdrojem zejména vysokofrekvenčního magnetického pole, o jehož biologických účincích toho není příliš známo. Přes tyto nejistoty jsou hitem i v běžných domácnostech, nejen v průmyslovém provedení v gastronomii, kde navíc dochází k dlouhodobější expozici. V těle se mohou indukovat proudy i při nesprávném užívání, např. prostřednictvím míchání pokrmu kovovou lžící apod.
Orgány ČR o možných rizicích těchto vařidel neinformují. Pokud již indukční desku používáte, lze doporučit co největší odstup a co nejkratší expozici.
R.A.Muselík
wik 64