Čínští vědci zjistili, že polyfenoly v zeleném čaji mohou do jisté míry bránit škodám na mozkových neuronech, způsobených mikrovlným zářením z mobilních telefonů.
Při ozařování potkanů frekvencí 1800 MHz 6 x denně po dobu 2 hodin v intenzitě pole mobilního telefonu u nich totiž docházelo k pozorovatelnému usmrcování buněk kortikálních neuronů a snižování jejich životaschopnosti. Současně došlo působením expozice ke zvýšení ukazatelů aktivního Bax a stresového proteinu Hsp70. Podáním polyfenolů ze zeleného čaje se tyto negativní účinky evidentně snížily.
Možná jde ale pouze o reklamní tah čínských exportérů čaje. I když na druhé straně - kdo z potencionálních spotřebitelů čaje čte vědecký časopis »Neurotoxicity Research« (Vol. 20-2011), kde byla studie v únoru t.r. uveřejněna?
A další zádrhel výzkumu. Člověka se přece problém nemůže týkat, toho bezpečně chrání hygienické limity a vyhlášky, které mobilům už před lety požehnaly. A na potkany ať si mikrovlny klidně působí! Ostatně - kdo kdy viděl telefonovat potkana mobilem, aby si ničil mozkové buňky? A je v kanále vůbec signál?
R.A.Muselík
www.elektrosmog.cz
http://www.springerlink.com/content/1029-8428