Zjednodušená gibanica

24. 01 2011 | 09.24

Prekmurska gibanica  gibanicaJ

Nejslavnější a nejrozšířenější slovinský zákusek, jehož receptura je chráněna zákonem EU. Tradiční prekmurska gibanica je tvořena čtyřmi nádivkami, které následují v přesně určeném pořadí. Peče se v kulaté nebo čtyřhranné formě. Původně se pekla v chlebové peci.

 

 

Zjednodušená gibanica

Šťavnatý osvěžující zákusek

 

1. směs

1 kelímek od jogurtu mouky

1 kelímek mletého máku

1 kelímek mletých ořechů

1 kelímek cukru

 

2. směs

5-6 nastrouhaných jablek

vanilkový cukr

skořice

rum

cukr podle chuti

 

3. směs

½ kg tvarohu

2 kysané smetany

3 celá vejce

 

 Gibanica  Do vymazaného pekáče nasypeme polovinu první směsi, na to vložíme druhou směs, pak zbytek první směsi a nakonec polijeme třetí směsí.

   Pečeme 45 minut při 200 stupních.