Maté, vyznačující se sytě zelenou barvou nálevu a silně povzbuzujícími účinky, není čaj v pravém slova smyslu, jedná se nadrcené listy cesmíny paraguajské, což je stálezelený strom původem z Jižní Ameriky, který nemá s čajovníkem příliš mnoho společného - snad jen, že z obou vzniká vylouhování ve vřící vodě výborný nápoj :)
Jde o národní nápoj Argentinců, kde se tradičně pije z vydlabané tykve, zvané kalabassa, pomocí duté tyčinky, kovové či bambusové, se sítkem na konci, zvané bombilla. V čajovnách se většinou stále setkáte s tímto způsobem servírování. Chuť nápoje je velmi specifická - nahořklá a hodně výrazná. Moje zkušenost je taková, že vás maté buďto nadchne, nebo vám chutnat nebude vůbec.
kalabassy + oba typy bombill
Čaj je rozšířen kromě výborné chuti i pro své silně povzbudivé účinky, obsažený matein (obdoba kofeinu) působí podobně jako káva. Rozdíl je v tom, že zatímco káva účinkuje velmi nárazově, což má za důsledek například prudké zvýšení krevního tlaku, účinky maté jsou podstatně pozvolnější a dlouhodobější (takže je i zdravější). Přesto doporučuji nepít alespoň 4 hodiny před spaním, jinak neusnete :)
Maté je velice zdravé - snižuje hladinu cholesterolu v krvi, tlumí pocit hladu (z toho plyne využití při redukčních dietách) a při pravidelném pití detoxikuje tělo. I přes povzbuzující účinky je vhodné i na pravidelné užívání.
V Česku je pití yerba maté až překvapivě rozšířené - na tradiční servírování si zajděte do čajovny, pro sypaný čaj do jakéhokoliv čajového obchodu a dokonce jej můžete sehnat v porcované formě (například český Grešík nebo argentinská značka La Merced). Samozřejmě existují i různě dochucené směsi - maté rancho, též zelené maté, je nejčistější forma matéčka, maté pampero je pražené maté (má vyšší obsah stimulačních látek), dále je známé například maté solida del sol - zelené maté ochucené citronovou trávou, maté carnival - pražené maté dochucené sušenými květy a kakaovými boby nebo třeba maté IQ, což je verze s guaranou a ginkgo bilobou.
zdroj: Grešík