Červený nasládle vonící bylinkový nápoj, připomínající svou chutí dálky afrických savan.
Rooibos (stejně jako maté, o kterém jsem psala nedávno) nepochází z čajovníku, nýbrž se vyrábí z keře Aspalathus linearis. Původem pochází z jižní Afriky, kde je také velmi oblíbeným pitivem; znali ho již domorodci před několika staletími. Ale jeho příjemná chuť jej proslavila po celém světě.
Čaj má antioxidační účinky a neobsahuje tein ani kofein, takže je vhodný i před spaním a pro malé děti.
Je v něm spoustu zdraví prospěšných minerálních látek - pomáhá při depresích, žaludeční nevolnosti, nespavosti...
Barva je sytě červená, ale do rukou se mi dostal i rooibos zelený - nefermentovaná zelená varianta. Mnohem známější je ovšem ten zrzavě zbarvený. Už samo jméno "rooibos" vlastně znamená "červený čaj", někdy se setkáme i s tímto českým označením.
zelený rooibos
Chuť se nedá k ničemu příliš přirovnat, někdo v něm cítí ořechy, jiný vanilku. Je to také tím, že bývá často aromatizován, velmi oblíbená je například ona zmiňovaná vanilka, karamel, citrusové plody či různé druhy koření. Každopádně, pokud nějaký z nápojů přímo "dýchá" Afrikou, pak je to právě rooibos.
Say tea - zdroj
Co se týká přípravy, může se ochucovat dle libosti cukrem, medem, citronem a čímkoliv jiným dle chuti, stejně jak jste zvyklí u jiných čajů.
Jak jsem již psala, jedná se o velmi oblíbený druh čaje, díky čemuž jej lze sehnat prakticky v jakékoliv formě - sypaný, v nálevových sáčcích, v pyramidkách...
Zajímavostí bych přihodila, že jej můžeme užívat i jako základ do polévek a omáček, což jsem ale osobně nezkoušela :)