Bílý čaj

13. 03 2009 | 19.18

Není divu, že je bílý čaj často nazýván nejušlechtilejším nápojem světa. Vždyť ještě před několika staletími byl k dispozici pouze čínským císařům. Kromě toho, stejně jako třeba zelený čaj, považoval se také za elixír, co prodlužuje život. Nejrozšířenější byl zřejmě během dynastie Sung (960-1279 n. l.). Ale i dnes za něj v některých z luxusních domů v Anglii či Francii zapalatíme za 100 gramů v rozmezí cca 40-60 euro, pokud chceme čaj opravdu kvalitní. Toť malý obrázek, o jaký typ pitiva se vlastně jedná :-)

xxx
zdroj Wikipedie

Bílý čaj se vyznačuje velmi jemnou chutí a svěží vůní, v Číně se vyrábí ze zvláštních "bílých" čajovníků. Sbírají se jen bílé pupeny (někdy jsou označovány jako "Silver Tips" pro jejich stříbrný nádech) a ty nejmladší lístky, samozřejmě ručním sběrem. Pupeny se nesvinují, nefermentují ani jinak neupravují, takže zůstává jemné květinové aroma. V podstatě se jedná o nejpřirozenější čaje vůbec, díky jejich přípravě. Produkují se pouze v Číně a na Srí Lance (Cejlon), ovšem jiné zdroje uvádějí za nejlepší pěstovatelskou oblast bílého čaje Darjeeling (Dárdžiling) v Indii, dávám zde obě informace.

I tento typ čaje má několik druhů:

Pai Mu Tan (Bai Mu Tan, Pai Mu Dan) - v překladu "bílá pivoňka", je běžně k dostání v čajovnách, já si jej dávám moc ráda
Shou Mei
- v překladu jeho název znamená "dlouhověké obočí", nemá tak lehkou chuť
Song Jiang - luxusní, velmi drahý (nezkoušela jsem)
Darjeeling - originální čaj z plantáží v indickém Darjeelingu, jeho jméno je často zneužíváno
Bai Hao Yin Zhen(Bai Hao Yinzhen) - v překladu "bílé jehličky", prý je vynikající, zatím netestováno
... a další (zdroj odstavce)

Nálev je světlý, nažloutlý a voňavý. Jednou jsem dostala možnost ochutnat "pravý" (= kvalitní a drahý) bílý čaj, dovezený přímo z Číny. Myslím, že něco tak dobrého už dlouho pít nebudu. Naopak z bílých Pickwicků jsem zas tak unešená nebyla, opravdu se to nedá srovnávat. Takže pokud plánujete degustaci bílého čaje, je lepší zajít třeba do čajovny, kde jsou čajíky přeci jen o poznání kvalitnější než v nálevových sáčcích ze supermarketů.

xxx
Pickwick o bílém čaji

Nápoj je to zdravý, s minimálním obsahem kofeinu a se spoustou antioxidantů. Moderní je využití bílého čaje třeba v kosmetice, díky jeho prokazatelným účinkům na organismus.

A zajímavost na závěr - víte, co je na pěstování bílého čaje prý nejdůležitější? Mlha, která leží jako hustý koberec na čajových plantážích... :-)

 xxx
zdroj fotky