Chalva, též halva, je jednou z mých nejoblíbenějších sladkostí. Takže kdo ještě tuto orientální dobrotu nezná, šup se s ní seznámit! :)
Chalva je drobivá tyčinka z jáder sezamových semínek (pasta zvaná tahini), doplněná o cukernatý roztok a škrobový sirup, někdy o med. Dají se sehnat i chalvy z jiných semínek, než jsou sezamové - třeba ze slunečnic nebo různých druhů oříšků. Často se taky dochucuje - kakaem, vanilkou, pistáciemi... A je opravdu velice sladká, pro spravení nálady stačí jen malý kousek.
pistáciová - zdroj obrázku
Tato dobrota je známá hlavně v arabském světě, ale stejně dobře se s ní setkáte kolem celého Středozemního moře a v Rusku. Wikipedie píše, že se dříve dělala i v bývalém Československu, jenže výroba byla po 2. světové válce pozastavena. Svatá škoda... U nás je teď rozšířená hlavně v čajovnách (k teplému čaji opravdu mňamka), ve zdravých výživách ve formě tyčinek nebo vaniček a prodejnách s řeckým, tureckým a arabským jídlem, kde je často prodávána na váhu. Občas na ni narazím i v běžné samoobsluze :)
Díky zdravým a kvalitním přírodním látkám je zdrojem snad všeho, co tělo potřebuje - setkáme se spoustou vitamínů, železem, hořčíkem a draslíkem, stejně jako s proteiny a hlavně se spoustou sacharidů, má dost vysokou energetickou hodnotu. Je to zdravá, ale tučná sladkost - navíc značně návyková. Některé značky ji dělají dost "olejovitou", ale dá se sehnat i lepší tvrdá, záleží na každém, co preferuje. Stejně tak jsou některé chalvy značně přeslazené, zatímco jiné tak akorát, takže to chce vyzkoušet více druhů. Třeba ruská chalva tolik sladká není, jelikož je obohacována o melasu, avšak ta se tady zas hůř shání. Tyčinky se každopádně hodně drobí, v puse se tak po zakousnutí doslova rozpustí.
Tyčinka 50 g vyjde zhruba na 15 korun, 100 g na cca 25. Osobně mám slabost pro polskou chalvu politou čokoládou, ta je opravdu dokonalá.
Posbírala jsem pro vás pár obalů od chalvových tyčinek, které se tu dají běžně koupit:
(izraelské, řecké, makedonské a moje oblíbená polská)
Tak co, kdo už chalvu ochutnal? Pro nadšence - na internetu je spousta návodů, jak si ji připravit doma, jednou to musím taky zkusit :)