Home-made dezert pro čokoholiky :)
Jedná se o můj vlastní recept, takže v dalším pokuse ještě pár věcí vychytám, ale stejně věřím, že sklidil úspěch. Uplácáno pro mamku k příležitosti Dne matek.
Osobně mám ohromně ráda čokolády s rýží, třeba Milka Choco&Rice, takže toto je taková domácí obdoba:
Výborné je, že je dortík opravdu rychle hotový. Doba přípravy asi 20 minut + tak dvě hodinky chlazení. A je ho hodně.
Co potřebujeme?
- 3 čokolády na základ, spíše ty na vaření, ale možné jsou i jiné variace (platí tu, že čím lepší čokoláda, tím lepší dezert)
- pytlík burizonů (těch neslazených)
- smetanu, stačí jeden kelímek
- dortové oplatky, korpus nebo třeba medové pláty (ty jsem zkoušela já a dobře se s nimi pracuje, prodávají se v Tescu)
- něco na ozdobení, použila jsem bílou čokoládu
Postup:
1) Tmavé čokolády nalámeme a ve vodní lázni rozpustíme + přilijeme smetanu, asi půl kelímku, prostě aby byla směska tak akorát polotekutá. Doporučuji použít rovnou nějaký větší hrnec či mísu.
V mezičase jsem si nastrouhala na šupinky bílou čokoládu na zdobení. Neužíráme :)
2) Do rozpuštěné čokolády nasypeme pytlík burizonů a promícháme.
3) Vezmeme medové pláty (korpus, oplatky..) a nanášíme na ně rovnoměrně burizonovou směsku. Posupovala jsem tak, že jsem naskládala tři vrstvy plátů s burizony na sebe, ale dezert se pak nedá krájet a vstvy se od sebe odlamují, proto to příště provedu tak, že udělám 2 menší a méně silné dortíky. Takže pokud máte dobrotu opravdu jen na chuť (nebo používáte kupovaný korpus, který je docela malý), stačí pracovat zhruba z poloviny výše uvedeného - postačí 1,5 tabulky hořké čokolády, tak 2 lžice smetany a půlka burizonů.
4) Na závěr vše zasypat zdobením a nechat ztuhnout, tak ty 2 hodiny. Dezert nepotřebuje žádnou větší péči, je dost pevný, takže přežije i různé přesuny mimo ledničku. Akorát jsme ho jedli rukama jako čokoládu, lžičkou se nedá. A byl fakt dobrý, i přes pochybný vzhled :)
Mhh, dostala jsem chuť na čokoládu - asi půjdu vyloupit taťkovu supertajnou skrýš :)