Mandlové baileys

6. 01 2013 | 14.34

Bezvajíčková alternativa ke klasickému vánočnímu vaječňáku.

Bailyes je hotové raz dva, chutná snad i lépe než vaječný likér, nehrozí vám z něj salmonela a v neposlední řadě nabízí spoustu prostoru k experimentování. Ve článku níže naleznete základní recept a pak pár "upgrade" možností.

xxx

Základní ingredience:
(na cca 1,5 litru likéru)

- 1 láhev rumu (0,5 l)
- 2 plechovky salka
- 1 mandlový puding
- 0, 5 litru mléka na puding

+ doporučuji přidat:

- mandlovou esenci (aroma kapky)
- nadrobno nasekané mandle 

xxx  xxx

Postup:

Salka se povaří ve vodě (ještě neotevřená v plechovce), aby zkaramelizovala. My jsme vařili přes 4 hodiny a chtělo to asi ještě trochu víc. Salka se sice dají koupit už zkaramelizovaná jako oranžové "salko karamel", ale chuťově jsou lepší ta doma vařená. Ideální je tuto část receptu provést den dopředu, aby mohly plechovky dobře vychladnout (horké je neotevíráme). Pomineme-li tento krok, je doba přípravy asi půl hodiny.

xxxUvaříme obyčejný mandlový puding, s tím rozdílem, že do něj nedáváme cukr (i tak bude baileys sladké až dost). Když je hotový, tak s ním chvíli mícháme, aby trochu vychladl a nevytvořil se na něm škraloup.

Tip č.1: pokud se vám nechce s pudingem míchat, tak jej pokryjte igelitovým pytlíkem, ten zabrání vytvoření škraloupu a vám ušetří práci :)

Následně pomalu smícháme obě salka, rum a puding dohromady. Mixér není nutný, narozdíl od vaječňáku se baileys nemusí šlehat. Máme-li mandlovou esenci, přidáme pár kapek dle chuti. Chceme-li likér obohatit o požitek z opravdových madlí, přidáme i je. Množství rumu je naměřené tak, aby baileys nejen dobře chutnalo, ale i mělo dobře tekoutou konzistenci. Pokud tedy chystáme dětskou variantu, nahradíme ho např. smetanou.

Poté směs přelijeme do nachystaných láhví. Je fajn nechat likér den dva zaležet, bude pak chutnat lépe. Skladujeme samozřejmě v chladu. Pokud likér nechce z láhve ven, nejedná se o chybu v receptu, nýbrž o "zátku" z mandlí, které mají někdy tendenci stoupat nahoru - stačí protřepat.

Další varianty:

V rámci experimentu lze vyzkoušet i jiné než mandlové varianty. My jsme na jednu várku použili puding pistáciový + pistáciovou esenci. Chuť je skoro stejná a barva je také spíše vaječňáková, ale i tak to byla příjemná změna. Stejným způsobem můžeme vytvořit třeba příchuť čokoládovou.

Osobně ještě na láhve lepím popisky a pak je pravidelně dávám jako vánoční prezent, má úspěch. Na obrázku níže vidíte trojitou dávku baileys na letošní (teď už vlastně loňské) Vánoce:

 xxx

Tak co, máte chuť? :)