Kuskus

14. 04 2013 | 09.57

Arabská specialita připravená za pár minut, nabízející neskutečné množství variací. Jedno z nejvděčnějších jídel vůbec.

Kuskus, psáno též cous cous, je jakýsi hybrid mezi rýží a těstovinami - jedná se o spařené hrudky krupice, obvykle pšeničného původu. Můžeme se ale setkat i s kuskusem z ječmene nebo prosa. Malé kuskusové kuličky mají schopnost po zalití vřelou vodou nabobtnat a vytvořit skvělé jídlo, u kterého se možnostem dochucení meze nekladou. Já jsem si ho oblíbila i pro jednu obrovskou výhodu - nevaří se, stačí ho vážně jen zalít. Máte tedy regulérní oběd hotový za tři minuty :)

Kuskus se dá koupit ve zdravé výživě a ve většině supermarketů (hledejte mezi racionální výživou), často bývá v bio kvalitě. Díky tomu, že po zalití vodou nabobtá, je ho docela malá spotřeba.

Základní příprava je opravdu jednoduchá. Vezmete jeden díl kuskusu a zalijete ho cca dvěma díly vody (ideální množství vody je třeba umět odhadnout, když je jí moc, kuskus je vodnatý, když je jí málo, kuskus bývá suchý a nedobrý). Přikryjete pokličkou a necháte 2-5 minut odstát, než se všechna voda vsákne, a osolíte, dobré je obsah hrnce trochu načechrat vidličkou. Aby se kuskus nelepil, přidávám malou lžičku olivového oleje.

Kuskusová kaše

Když potřebuji lehkou svačinu nebo rychlooběd, většinou jen přidávám bílý jogurt/zakysanou smetanu/cottage nebo něco podobného, čímž vznikne lehce pofidérní, ale docela sytá kaše, kterou pak už stačí jen dokořenit (bazalka, petrželka...) a přidat čerstvou zeleninu, vynikající jsou obzvlášť rajčata či červená paprika.

A protože je kuskus sám o sobě dost nijaký, přímo si říká o to, aby byl dochucen něčím výrazným. Já jsem si oblíbila olivy, spařenou zeleninovou směs, hermelín, tuňáka ve vlastní šťávě nebo marinované sledě, krevety a jinou možskou havěť (mhh mhh!)... Kuskus též můžeme zalít vývarem. Možností je spousta.

xxx  xxx
xxx
superrychlá varianta s paprikou a rybičkami

 Taboulé

Kdo chce zkusit některý z tradičních receptů, doporučuji marokánské taboulé. Jedná se o studený kuskusový salát se spoustou zeleniny, který je díky mátě peprné opravdu velmi osvěžující. Ideální je tedy jako lehký letní oběd nebo jen jako příloha ke grilovanému masu na garden party.

U taboulé se setkáte s množstvím různých variací. Měla jsem super recept z francouzského Femme fatale (ve Francii je taboulé velmi oblíbeným pokrmem), ale někam mi utekl. Každopádně, já jsem potřebovala tyto suroviny: kuskus (bylo doporučeno zalít vývarem, použila jsem vodu), rajčata (správně by měla být zbavená slupek), papriku, okurku, citron - využijeme šťávu, olivový olej, čerstvou mátu, petrželku (použila jsem místo ní bazalku, sušenou i čerstvou, doporučuji), černé olivy, bylinkovou sůl. V původním receptu byl ještě světlý pepř a nějaké další koření, které jsem neměla odvahu přidat.

Uvaříme kuskus viz návod výše, osolíme, zalijeme trochou olivového oleje, přidáme hodně citronové šťávy a postupně přisypeme všechny další ingredience, nakrájené na velmi malé kousky. Taboulé následně strčíme do lednice a necháme ho pár hodin odležet. Podáváme studené.

xxx
arabské taboulé

Kuskus nasladko

Na kuskusu se dá opravdu vyřádit. Já jsem s jeho pomocí nachystala narozeninové poháry. Krom hotového kuskusu potřebujeme jen moučkový cukr, měkký tvaroh, plechovku kompotovaných broskví a jahod, šlechačku a toping či něco jiného na nazdobení. Nebo cokoliv jiného dle chuti :)

Uvařený kuskus smícháme s měkkým tvarohem, přidáme nasekané broskve, promícháme a osladíme. Směs rozdělíme do misek, zalijeme šlehačkou (domácí, samozřejmě), naaranžujeme do šlehačky jahody, přelijeme topingem a ozdobíme. Poháry máte hotové raz dva a jsou příjemnou změnou oproti zmrzlině nebo pudingu.

xxx
kuskusová mlska

Znáte kuskus? Začlenili jste jej do vaší kuchyně, nebo k němu máte nedůvěru? Osobně si myslím, že to je docela nedoceněná potravina, i když se s ní v poslední době setkávám číl dál více.