Přes zimu se mi doma pravidelně objeví různé druhy více či méně známého exotického ovoce. Dnes tedy přináším první díl o sladkých dobrotách z dalekých končin, které jsem za poslední dobu vyzkoušela a zdokumentovala.
Kaki
Začněme tím, co mám nejraději :) Kaki, celým názvem kaki churma, se na první pohled tváří skoro jako nedozrálé rajče. V obchodech jej mívají často. Kaki je původem z Číny, ale pěstuje se třeba i ve Španělsku. Chutná neskutečně dobře; je velmi šťavnaté, sladké a medové. Dá se sníst úplně celé, neobsahuje totiž pecku ani semínka, a slupka je sice celkem tvrdá, ale já osobně ho jím i s ní. Kaki je zkrátka můj oblíbenec, který mi svou sladkou medovou chutí nahradí i čokoládu. A navíc je ohromně zdravé.
Anona Cherimoya
Anonu jsem letos měla poprvé. Ovoce se na první pohled tvářilo nevábně, jak jsem se totiž dočetla, velmi špatně zvládá převozy a jakékoliv otlaky. Po rozříznutí se objevila bílá dužina s černými většími semeny. Semena se nejí, slupka také ne. Dužina mi chutí přišla velmi podobná přezrálé hrušce, vůně je spíše banánová. Původem je anona z Jižní Ameriky. Ovoce mi chutnalo, každopádně to byla zajímavá zkušenost.
Liči
Liči mám moc ráda. Těmto malým plodům se často přezdívá "čínské jahody" a v obchodech bývají k vidění dost často. Každé liči je obalené v pevné slupce, která se ulehce nakřápne a oloupe jako vajíčko. Vevnitř se ukrývá bílá dužina obalující velkou černou pecku, která zabírá většinu vnitřku. Dužina má hodně specifickou chuť, moc se mi ji nedaří k ničemu přirovnat, je však plná šťávy a chutná velmi sladce. Mňam.
Avokádo
Avokádo je poněkud zvláštní ovoce, vůbec totiž jako ovoce nechutná (mně osobně hrozně evokuje máslo). Využití najde hlavně v kuchyni k přípravě omáček, pomazánek a jiných slaných jídel, připravuje se z něj například známá salsa k mexickým nachos lupínkům. Avokádo, původem ze Střední Ameriky, je velmi výživné, přitom je ale doporučováno při dietách. Jí se pouze světlá dužina - většinu plodu však zabírá velká černá pecka.
A zde je recept na moji oblíbenou avokádovou pomazánku, která je bleskově připravená:
Avokádovou dužinu smíchám s o něco větším množstvím zakysané smetany, přidám hodně namačkaného česneku, kapnu pár kapek citronové šťávy, osolím a pořádně zamíchám. Pro dva mi stačí k večeři jedno menší avokádo. Pomazánka se hodí zvlášť k tmavému pečivu. Úspěch zaručen! :)
ingredience nalevo a výsledek napravo
Druhý díl doplním, až zase vyzkouším něco nového. A co vy? Máte rádi i exotické druhy ovoce, nebo preferujete to, co roste u nás? :)