Jáhlová kaše

17. 01 2014 | 15.43

Jáhlová kaše je jídlo bleskově připravené, chutné a hlavně k němu nepotřebujete téměř žádné zásoby. A aby toho nebylo málo, připravila jsem si ještě recenzi na jáhlovou kaši a cereálie od značky Mixit, kde máte možnost namíchat si vlastní zobání dle své chuti :)

Jáhly byly hojně využívány ve staročeské kuchyni, takže u nás mají velmi dlouhou tradici (a jsou zdravé, výživné a bez lepku). Vyrábí se vyloupáním prosa a vypadají jako malé nažloutlé kuličky, podobně jako kuskus. Před přípravou je nutné jáhly pořádně spařit horkou vodou, jinak jsou hořké. Krom kaše se dají využít i k přípravě jáhelníku - staročeského zákusku, nebo jako příloha namísto brambor.

xxx
jáhly

Recept: Ke dvěma porcím potřebujete cca půl hrnku jáhel, hrnek mléka, malý kousek másla, špetku soli, med na oslazení a něco na dochucení, třeba oříšky, brusinky nebo skořici. Hotovo je za 15-20 minut a přípravu zvládne i kuchyňský analfabet.

Jáhly několikrát propláchněte horkou vodou (čím více, tím lépe, je to na chuti poznat), zalijte studeným mlékem v poměru zhruba dvojnásobek mléka co jáhel, přidejte kousek másla a dejte vařit. Kaši vařte ma mírném plameni tak dlouho, dokud se mléko do jáhel nevsákne, stačí jen občas promíchat. Pokud jsou i po vsáknutí mléka jáhly tvrdé, přilejte další mléko. Pak stačí jen osolit, osladit (s medem je jáhlovka chutnější než s cukrem) a přimíchat skořici a třeba oříšky. Kaše je překvapivě sytá, dělám si ji běžně i k obědu.

xxx
domácí jáhlová kaše s medem, skořicí a brusinkami

A teď k Mixitu. Mixit.cz je e-shop umožňující si namíchat vlastní směs cereálií nebo instantních kaší. Systém funguje tak, že si navolíte vlastní základ (třeba corn flakes nebo vlákninové tyčinky) a k nim pak už jen dle svých preferencí přidáváte sušené ovoce, oříšky nebo třeba čokoládové hoblinky či lentilky. U kaší to funguje podobně, jako základ nabízejí vločkovou, rýžovou a jáhlovou. Přiznávám se, že jejich jáhlovku mám ještě raději než tu domácí, je jemnější a hlavně hotová za půl minuty, takže ideální ke snídani nebo jako rychlá teplá svačina :)

xxx
makový jogurt + Mixit vláknina s borůvkami v jogurtové polevě, mhh

Cena se pak odvíjí podle toho, co jste si namíchali, kaše jsou ale o dost levnější, než instantní sáčky v obchodech. Příprava Mixit jáhlovky je superrychlá, směsku stačí zalít horkou vodou a promíchat, já ji ještě sladím medem (ve složení jsou pouze jáhly a odtučněné sušené mléko, nic zbytečného navíc). Z instatních kaší jiných značek mi chutná ještě jáhlová od Knuspi, ale ta je drahá a prodávají ji málokde.

"Zobání", jak je směska mile označována, dojde poštou ve speciálním půlmetrovém tubusu. Moje první jáhlovka byla namíchaná se sušenými banány a kakaovými boby. Zní to sice lákavě, ale ve skutečnosti byla chuťově dost nevýrazná. Druhou, kterou systematicky likviduji už tři měsíce (ten tubus fakt vydrží věky), jsem zkusila s lískovými oříšky a čokohoblinkami. Tato varianta mi zachutnala velice. Mimo jáhlovku jsem zkoušela i vlákninu, která je na fotce výše, a již předmíchanou Vánoční směs. Obojí bylo výborné, jen ty cereálie mizí na rozdíl od jáhlovky podstatně rychleji. Mixitu každopádně ohromně fandím, jsou výborní! :)

xxx
Mixit tubusy