S jakými způsoby přípravy čaje se můžeme setkat v čajovnách? Která z nich je ta tradiční? A jak si připravuje čaj Boudicca? :)
Přiznám se, že co se tradičních čajových obřadů týká, nejsem příliš znalá. Bavit se tedy budeme čistě jen o typech konviček a čajových misek; povídání o čadó přenechám fundovanějším odborníkům.
Čaj do konvičky - Čína
Čajová konvička se staví na "čajové moře" - dřevěný podnos s odklopovací mřížkou. Správně se musí před přípravou veškeré čajové nádobí předehrát, aby lístky uvolnily aroma - náčiní stačí opláchnout horkou vodou. Samozřejmostí také je, že konvičku nepoužíváme na jiné nápoje.
Čínské a vietnamské konvičky jsou v čajovnách nejběžnější. Mají hezký buclatý tvar a často jsou doplněny o rákosový úchyt, který usnadňuje nalévání. Ty nejvíce tradiční konvičky mají temně hnědou barvu a pocházejí z keramikou proslavené oblasti Yixing, vhodné jsou zvlášť na "těžší" černé čaje a oolongy. Setkat se ale můžete i s glazovanou keramikou, porcelánem, kameninou nebo s litinou. Objem se pohybuje nejčastěji mezi 0,4-0,6 litru. Krásnou zelenou keramickou konvičku, kterou používám já, jsem dostala k Vánocům od sestřičky. Patří k ní šest čajových kalíšků a hezky mi ladí do pokoje :)
moje konvička
Yixing konvička a čajové moře (zdroj)
Čaj do konvičky - Japonsko
Konvičky v japonském stylu mají zvláštní typ úchytu - ouško je zboku a v jiném stylu, než jsme zvyklí.
Gaiwan (zhong)
Čínská čajová miska s pokličkou a podšálkem, standardně doplněná o termosku s vroucí vodou, je základním nádobím používaným při čínském čajovém obřadu kung fu cha. Dává možnost uzpůsobit teplotu vody i gramáž čajových lístků přesně dle vaší chuti, proto se často nabízí v čajovnách, a předností je i plné využití potenciálu vícenálevových čajů, které v konvičce tolik nevyniknou.
zdroj: Oriental.cz
Jak na přípravu čaje do gaiwanu se nejlépe dozvíte v následujícím videu. Přiznávám, že když jsem si poprvé nechala gaiwan donést v čajovně a pán mi předvedl malý čajový rituál, kulila jsem oči :)
Čaj o páté
Původní britské servírování čaje je neodmyslitelně spojeno se zdobným porcelánem. Anglický čaj je za každých okolností černý a podávaný s mlékem, to se nalévá do šálku jako první. Tradičně se k nápoji podávají i sušenky nebo jiné drobné pohoštění. Původní čajové servisy, ve kterých nechybí krom konvice a elegantních šálků s podšálky i cukřenka a nádobka na mléko, jsou obvykle zdobené zlatem a malovanými obrázky. Dříve se používaly i tzv. čajové panenky z porcelánu, kterými se zakryla konvička, aby déle udržela svoji teplotu.
porcelánový servis a čajová panenka (zdroj, zdroj)
Čaj do hrnečku!
Do svého oblíbence o objemu jednoho litru, kterého jsem dostala od mamky, si vařím každé ráno svůj snídaňový čaj. Taky už má uvnitř pořádnou patinu :)
Z dalších způsobů přípravy bych snad jen zmínila čaj do skla, který se hodí zvláště k přípravě kvetoucích a ledových čajů, a tradiční přípravu maté do kalebassy, o které už jsem ale psala dříve. A jak si připravujete čaj vy? Klasicky do hrnečku, nebo dbáte na tradici?