Masala & chai

22. 03 2014 | 17.37

Masala, yogi, chai a jako bonus ještě chai latté. Povídání o více či méně kořeněných záležitostech nejen z Indie, které si - zvlášť v případě "chai čaje" - můžeme snadno splést s klasickým čajem. Jak si ale ukážeme, do něj mají výše zmínění celkem daleko :)

Dátá masala & Milk Yogi

Masala je směs koření v čele s kardamomem, skořicí, římským kmínem, zázvorem, muškátovým oříškem a koriandrem. Z této směsi se povařením s vodou, mlékem, černým čajem a cukrem vaří tradiční indický nápoj, který můžete nalézt v čajovně pod názvem dátá masala, milk chai nebo masala chai. Připravit si ho s trochou šikovnosti můžete i doma - směs koření na masalu nabízejí v téměř každém čajovém obchodě. Takřka stejné složení a podobnou přípravu má i mléčný yogi čaj. Místo kravského mléka se dá navíc použít mléko kozí, rýžové nebo sójové.

Masala se pije teplá a hodně oslazená, vynikající je zvlášť v zimním období, protože výborně prohřívá. Nápoj má dost specifickou výraznou chuť, ale v mém okolí jsem se zatím nesetkala s nikým, komu by masala nechutnala. Navíc nápoj velmi příjemně voní. A ač se to podle složení možná nezdá, žaludku dělá masala moc dobře :) 

xxx
masala - zdroj obrázku

Yogi a chai směsi

Yogi se dá pít i jako "normální" čaj bez mléka, jako yogi nebo chai totiž můžeme označit takřka libovolnou kořeněnou směs bylinek a čaje. Chai má jako základ černý čaj (většinou assam či keemun), u yogi se jedná jen o bylinky a koření, kůru stomů a kořínky. 

Obojí chutná velmi kořeněně až pálivě, nicméně záleží na tom či onom konkrétním složení. Tak například Yogi classic je skořicový, se zázvorem, hřebíčkem a kardamomem, Choco yogi obsahuje opražené kakaové boby a vanilku (pro ten mám slabost já), yogi s lékořicí chutná nasládle po lékorkách, Himalaya má základ ve fenyklu a zázvoru. Podobných směsí je samozřejmě mnohem více.

xxx  xxx
 černý sypaný chai čaj z Thao.cz a sbírka porcovaných Yogi Tea

Chai latté

Chai latté je novinka, se kterou se setkáte převážně v kavárnách a restauracích. S čajem jako takovým protentokrát nic společného nemá, výsledný nápoj je podobný spíše bílé horké čokoládě - jde vlastně jen o oslazené a okořeněné mléko (v kavárně ještě s našlehanou pěnou, tu doma neumím :)).

Základem je prášková směs, v jejímž složení stojí na prvním místě skořice, zázvor a čajový extrakt. Sama jsem měla chai latté několikrát v kavárně, kde mi moc zachutnalo, takže jsem si nedávno od značky Whittard of Chelsea pořídila variantu vanilla chai i domů. Chuťově je nápoj velmi příjemný, sladký, voní pěkně po vanilce. Příjemný životabudič namísto kávy, na pravou masalu ovšem nemá.

xxx  xxx
Whittard chai latté

A co vy? Znáte masalu jen z čajoven, nebo si ji umíte přichystat i doma? Já se k domácímu vaření masaly odhodlávám už několik let, ale zatím zůstávám jen u té čajovnové verze :)