Letos jsem se místo do cukroví pustila do domácích pralinek. Recept je velmi snadný a pralinky zmizely bleskovou rychlostí, takže jsem je rozhodně nekuchtila naposledy.
Recept pochází od Katky z Foodstyle, kde najdete i pěkný fotonávod a plno dalších fajn receptů.
Na pralinky potřebujeme 200 g marcipánu a 150 g lískooříškového nugátu (já množství prohodila, protože jsem sehnala jen marcipán po 150 g), 2 hořké čokolády, likér (použila jsem amaretto) a něco na ozdobu - koupila jsem si k této příležitosti cukrové vločky. V receptu se píše ještě o kakaovém másle, ale bez něj jsem se obešla - sice se s polevou hůře pracuje, ale aspoň se pak při pokojové teplotě neroztéká. Dále budeme potřebovat potravinářskou fólii.
suroviny a finální produkt
Nugát by se měl dát sehnat i v běžných supermarketech, já však byla neúspěšná, takže jsem si koupila nugát na stánku s pouťovými sladkostmi, což byl dobrý nápad přesně do doby, než jsem z něj půl hodiny vydlabávala buráky a preparovala ze spodní strany oplatek. Uff.
Pralinková náplň se vytvoří velmi jednoduše - ve vodní lázni rozpustíme nugát a marcipán nacupovaný na malé kousky a až je směs teplem pěkně změklá, doplníme 2 lžicemi likéru a pořádně rozmícháme. Následně směsku vyklopíme na plochu pokrytou potravinářskou fólii a přes další plát fólie rozválíme na těsto o výšce aspoň 0,5 cm. Dáme na 45 minut do lednice, vytáhneme, zkusíme nakrájet na obdelníčky, nebo, pokud máme pocit, že obdélníčky nedrží tvar, uválíme z těsta kuličky, jako jsem to udělala já.
V nové vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu a obalujeme v ní obdélníčky či kuličky z marcipánové hmoty. Báječně mi k tomu posloužily čínské hůlky.
Nakonec ozdobíme sypáním. Pralinky jsem skládala zpátky na potravinářskou fólii, ze které šly po zatuhnutí v lednici krásně dolů. Osvědčila se mnohem více než klasické špejle. Vánoční čokoládky jsem následně naaranžovala do košíčků, dárkově zabalila a spolu s domácím karamelovým likérem rozeslala rodině.
Na receptu se mi nejvíce líbilo, že jsem nepovedené pralinky z první dávky mohla všechny sníst (snažila jsem se o obdélníčky a navíc jsem do polevy přidala máslo, takže se pralinky hrozně lepily a vznikly z nich strašné patvary). A že jsou fakt dobré! Tedy správně by mělo být z ingrediencí výše vyjít zhruba dvojnásobné množství pralinek, než co vidíte na první fotce.
Doufám, že si všichni Vánoce řádně užíváte! Krásný zbytek svátků přeji a pěkný Nový rok :)