Hruškový koláč

16. 10 2017 | 14.02

Dneska pro vás mám po dlouhé době recept a to na přímo podzimní specialitu - hruškový koláč. Hrušky, skořice, jablka, ořechy... to prostě k podzimu neodmyslitelně patří. Dnes to ale nebude o jablíčkách. Budeme se věnovat hruškám a pečení z nich. Recept je jednoduchý a zvládne ho i naprostý začátečník :-).
 

Suroviny:
3 vejce
půl hrnku mléka (hrnek o objemu 250 ml)
špetka soli
90 g třtinového cukru
2 hrnky špaldové mouky
2 hrušky
lžíce skořice
2 hrsti ořechů
pár plátků másla
1 kypřící prášek
1 vanilkový cukr

Postup:
Vejce si metličkou postupně rozšleháme s cukrem, krypřícím práškem, vanilkovým cukrem a solí. Dále přilejeme mléko a pomalu přisypáváme mouku, poté skořici a mícháme dokavaď není těsto jemné bez hrudek. Teď je čas na to, vymazat si pečící dortovou formu máslem a vysypat hrubou moukou. Mezitím si můžeme i předehřát troubu na 150°C. Do připraveného těsta si jemně vmícháme oloupané a nakrájené hrušky na plátky, přidáme ořechy a opět promícháme. Těsto vlijeme do formy, na těsto dáme pár slabých plátků másla a pečeme cca 45 min. Já kontroluji vždy, když začne buchta vonět a to, že do ní píchnu špejli a pokud ji vytáhnu suchou, máme hotovo :-).

Koláč je nejlepší podávat ještě trošku teplý a výborně ho doplní trocha vanilkové zmrzliny. Bude vám ale chutnat i bez toho.