Bublaninová kefírovka

31. 03 2020 | 15.42

kefirovkaVětšina lidí je právě doma v karanténě a už poměrně dlouho. To je ideální čas na zkoušení nových receptů a tahle výborná kefírovka za to stojí. Využijete i ovoce, které vám po létě zůstalo v mrazáku a chtělo by zpracovat. Já použila zbytky jahod a ostružin. Výborná je také, pokud normální mouku vyměníte za špaldovou a jako ovoce dáte bezpeckové hroznové víno, ale o té třeba někdy příště. Teď si dáme recept na tuhle tradičnější a ještě k tomu hrnkovou. Prostě jednoduché, jako facka. To dá vážně každý a ke kávě či čaji je na odpolední siestu tou správnou volbou.

Suroviny
1,5 hrnku polohrubé mouky
1 hrnek hladké mouky
3 vejce
1 prášek do pečiva
1 prášek do pečiva (já dala polévkovou lžíci vanilkového extraktu)
1,5 hrnku kefíru
1 hrnek oleje
1 hrnek cukru (já dávala třtinový, protože jiný moc nevedu)
ovoce

Postup
Všechny suroviny dáte postupně do mísy a dohromady je mícháte tak dlouho, dokud z toho nevznikne hladká konzistence. Pokud vás nebaví dlouho míchat, použijte tyčový mixér s metlou. Těsto vylejte na hluboký plech a jestliže si chcete ulehčit práci i zde, použijte pečící papír, ať to nemusíte vysypávat. Postupně na těsto vyskládejte ovoce. Dobré je, když ho jednou stranou předem oválíte v mouce, poté by se nemělo během pečení tolik propadávat do těsta. Máte hotovo? Šoupněte to do předem vyhřáté trouby na cca 180°C a pečte asi 30 - 40 minut. Správnost těsta zkontroloujete zapíchnutím špejle do buchty. Špejle by měla být suchá bez lepivého těsta.

Já ji spáchala dnes dopoledne, hned poté, co mi u doktora konečně sundali fáč z ruky. To tvoření v kuchyni mi během posledních dnů neskutečně chybělo. Kdy se do toho pustíte vy? Máte rádi pečené věci?