Babiččin bohatý koláč s drobenkou

14. 08 2014 | 16.29

Koláč od babičky. Co dodat? :-)

 

DSCN6008
 
Co potřebuješ:
  • 120 g hladké mouky
  • 180 g polohrubé mouky
  • 50 g cukru
  • 180 ml teplého (ne horkého) mléka
  • 30 g kvasnic
  • 70 g másla
  • 2 žloutky
  • špetka soli
  • lžička skořice
  • 8 lžic hotové makové náplně
  • 2 lžičky cukru na kvasnice
  • 2 lžíce mléka na kvasnice
  • 1 lžíce hladké mouky na kvasnice

  • ovocná směs: meruňky, rebarbora, švestky, jablka
  • drobenka - asi 2,5 hrnku
Jak na to:

V míse smícháme obě mouky se skořicí, cukrem a solí. Vytvoříme důlek, nadrobíme do něj kvasnice a posypeme je 2 lžičkami cukru, nalijeme na ně 2 lžíce teplého mléka a lžíci hladké mouky.

Po vykynutí kvásku přidáme do mísy mléko, vlahé rozpuštěné máslo a dva žloutky. Vymícháme řidší těsto, přikryjeme je poklicí a necháme vykynout.

Poté na pečicím papírem vyložený plech těsto rozprostřeme - pomáháme si tím, že prsty smočíme ve vodě. Pak asi 15 minut počkáme, než těsto znovu dokyne, a položíme na ně mák a ovoce. Zasypeme bohatě drobenkou a pečeme při 170°C asi 25 - 30 minut.

Při pečení respektujeme vlastnosti trouby, protože každá peče trochu jinak.
 
DSCN5975
 
DSCN5976
DSCN6008

DSCN6016