Červená řepa ve slanině a hořčično-medové marinádě

18. 08 2014 | 00.08

Lilky, cukety, papriky, to všechno už jste určitě grilovali. Ale co červenou řepu? ;-)

řepa kruhmini

Co potřebuješ:

  • 4 středně velké červené řepy
  • 3 lžíce octa, 2 lžičky soli, cca 2,5 litru vody
  • plátky dobré slaniny


  • 2 hrsti slaniny nakrájené na tenčí špalíčky
  • oblíbený listový salát
  • 4 cibule nakrájené na osminky


  • Marináda (a zálivka v jednom):
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 100 ml olivového či řepkového oleje
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • 2 lžičky nasekané čerstvé máty
  • sůl, pepř podle chuti
  • 1 vrchovatá lžička tekutého medu


Jak na to:

Pak ji nakrájíme na 1,5 cm silná kolečka a slaninou po obvodu obalíme. Konce slaniny spíchneme párátkem. Řezné plochy řepy potřeme marinádou a necháme chvilku odležet. Řepu pak z obou stran ogrilujeme do zezlátnutí slaniny. V průběhu grilování můežeme zeleninu marinádou dále potírat. Pak ogrilujeme i cibuli a špalíčky slaniny.

Suroviny na marinádu vložíme do skleničky, pečlivě uzavřeme a důkladně protřepeme.

Listy salátu omyjeme a osušíme. Polijeme je trochou marinády, která nám nyní poslouží jako zálivka. Salát posypeme špalíčky ogrilované slaniny a dozdobíme cibulí. Na salát pak položíme grilovanou řepu a ined podáváme.

Poznámka

Marináda/zálivka vydrží v lednici i týden (ale mátu je lepší přidávat vždy čerstvou). Řepu si můžeme připravit i den předem. Nemusíme ji vařit, lze ji také potřít olejem, zabalit do alobalu a upéct v troubě. Řepu uvaříme v ochucené vodě asi hodinu, dokud nezměkne.

řepa kruhmini

DSCN6093mini

DSCN6075mini