Vinné listy na grilu

19. 08 2014 | 09.31

Ve vinných listech můžeme grilovat, krásně nahradí třeba alobal. Věděli jste to?

list mini

Co potřebuješ:

  • listy vinné révy (asi 35 kusů)
  • 2 lžíce vinného octa
  • 1 lžička soli
  • 1 střední cibulka
  • 1,5 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce sušených brusinek
  • 3 lžíce hrubě mletých vlašských ořechů
  • 1 lžíce nasekané máty
  • 1 lžíce nasekané petrželové nati
  • 1 velký drceného stroužek česneku
  • sůl, pepř, špetka římského kmínu
  • 100 g čerstvého sýra (Lučina, kozí atd.)
  • 150 g pohanky
  • asi 200 – 250 ml zeleninového vývaru


Dip: 200 g zakysané smetany, 2 lžičky nasekané čerstvé máty, sůl, 1 stroužek drceného česneku (vše smíchat)

Jak na to:

Listy vinné révy dvě minuty povaříme v osolené a okyselené vodě. Pak je propláchneme studenou vodou a necháme odkapat.

Pohanku zalijeme vývarem tak, aby sahal centimetr nad ni. Přivedeme k varu, vaříme 5 minut a pak přiklopíme pokličkou a pohanku necháme dojít.

Sušené brusinky namočíme do vařící vody a necháme je 30 minut bobtnat. Pak vodu slijeme a brusinky nakrájíme na drobné kousky. Ořechy opražíme nasucho, až začnou vonět.

Vychladlou pohanku smícháme s petrželí, mátou, brusinkami, ořechy, česnekem, cibulkou osmaženou dozlatova čerstvým sýrem a solí, až vznikne kompaktní hmota. Tou pak plníme listy, které otočíme rubovou stranou k sobě. Na každý list položíme lžičku směsi, po stranách zahneme a pak směrem od sebe rolujeme. Nakonec spíchneme párátkem.

Na středně rozpáleném grilu potřeném lehce tukem grilujeme vinné závitky z každé strany asi 5 minut. Podáváme s dipem ze zakysané smetany a grilovaným pečivem potřeným bylinkovým máslem.

listy mini detail 3

gril 2

list mini