Smetanová česnečka s tymiánem a krutony

19. 01 2015 | 14.33

Česnečka je klasika. Ale už jste ochutnali smetanovou variantu? ;-)

 

DSCN7891a

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Co potřebuješ:

  • 1 palice česneku
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 6 středně velkých brambor - oloupaných a nakrájených na malé kostičky
  • 1 větší cibule nakrájená na drobno
  • 3 lžíce hladké mouky
  • asi 5 lžic másla + 1 na závěr
  • mletý černý pepř a sůl podle chuti
  • 1 lžíce sušeného medvědího česneku
  • 1 lžička tymiánu
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • petrželka na ozdobu
  • krutony (nakrájené plátky světlého pečiva osmažené nasucho nebo na trošce tuku)
  • DSCN7893
 

Jak na to:

Na másle zpěníme cibulku a přidáme mouku. Za stálého míchání asi pět minut restujeme a pak postupně vléváme studený vývar. Přidáme nakrájené brambory a trochu soli. Po uvaření brambor vmícháme tymián, medvědí česnek a stroužky prolisovaného česneku. Pak do polévky vlijeme smetanu ke šlehání a odstavíme.

Nakonec do horké polévky přidáme lžíci studeného másla a necháme je rozpustit. Podáváme se smaženými krutony.