Dalamánky aneb Kdo by odolal voňavému domácí pečivu?
Se sušeným droždím a několika dalšími surovinami máte těsto hotové za pár minut.
Pak jen počkat až vykyne, vytvarovat a těšit se na to první křupnutí...
Suché suroviny promícháme, přidáme olej a vodu a uhněteme hladké těsto. Posypeme je trochou hladké mouky, v míse přikryjeme utěrkou a necháme kynout asi 3 hodiny.
Poté těsto rozdělíme na 8 kousků, z každého vytvoříme váleček ve tvaru dalamánku a na plechu vyloženém pečicím papírem necháme dokynout asi 20 - 30 minut. Nakonec každý z dalamánků několikrát slabým a ostrým nožem nařízneme. Lehce je potřeme vodou.
Pak pečeme v troubě předehřáté na 185°C asi 30 minut. Když jsou dalamánky zlatavé i zespodu, vyjmeme je z trouby, uložíme na rošt, aby se zespod "vydýchaly" a necháme zchladnout.