Domácí dalamánky

20. 03 2015 | 09.18

Dalamánky aneb Kdo by odolal voňavému domácí pečivu?

Se sušeným droždím a několika dalšími surovinami máte těsto hotové za pár minut.

Pak jen počkat až vykyne, vytvarovat a těšit se na to první křupnutí...

DSCN8347

 

  • 320 g hladké mouky
  • 80 g hrubé mouky
  • 100 g chlebové (nebo obyčené hladké žitné) mouky
  • 250 ml vlažné vody
  • 120 ml oleje
  • 2 kávové lžičky soli
  • 1 kávová lžička cukru
  • 1 balení sušeného droždí

Suché suroviny promícháme, přidáme olej a vodu a uhněteme hladké těsto. Posypeme je trochou hladké mouky, v míse přikryjeme utěrkou a necháme kynout asi 3 hodiny.

Poté těsto rozdělíme na 8 kousků, z každého vytvoříme váleček ve tvaru dalamánku a na plechu vyloženém pečicím papírem necháme dokynout asi 20 - 30 minut. Nakonec každý z dalamánků několikrát slabým a ostrým nožem nařízneme. Lehce je potřeme vodou.

Pak pečeme v troubě předehřáté na 185°C asi 30 minut. Když jsou dalamánky zlatavé i zespodu, vyjmeme je z trouby, uložíme na rošt, aby se zespod "vydýchaly" a necháme zchladnout.

DSCN8347