Křehké čokooříškové křupání

25. 03 2015 | 16.29

Přiznávám se, jsem na sladké. Jsem hodně na sladké. Dneska mě tak honila mlsná po něčem tuze čokoládovém, křupavém, oříškovém a pokud možno aspoň trochu zdravém, že mě to donutilo otevřít šuplíky a hledat... Našla jsem nejen čokoládu na vaření, ale i neloupaná sezamová semínka, arašídy a cornflakes. A tak vznikl tento rychlorecept:

 

acookie1

Na téměř zdravé sušenky potřebuješ:

  • 60 g cornflakes
  • 30 g neloupaného sezamu (jasně, že může být i loupaný)
  • 100 g třtinového cukru
  • 100 g hořké čokolády nasekané na hrubší kousky
  • 100 g nasekaných oříšků
  • 1 vejce
  • 50 g žitné nebo chlebové mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 125 g másla nebo Hery
  • 1 lžička sody rozpuštěné ve lžičce horké vody

Jak na to:

 

Máslo na mírném ohni pomalu rozpustíme spolu s cukrem. Odstavíme z plotny a přidáme k němu sezam, oříšky, cornflakes, obě mouky, vajíčko i sodu. Promícháme, necháme asi 15 minut zchladnout a přidáme nasekanou čokoládu. Opět promícháme.

Troubu si předehřejeme na 155° C.

Připravíme si plech vyložený pečicím papírem. Na něj rozložíme oříškovo-čokoládovou hmotu do výšky asi 1 cm a pokusíme se vytvořit pravidelný obdélník.

Pečeme asi 25 minut, dokud se kraje i střed nezpevní.

Pak plech vyjmeme z trouby, těsto i s papírem přeneseme na vál a ostrým nožem ihned! rozkrájíme na obdélníčky, tedy budoucí sušenky. Po zchladnutí uložíme do plechové krabice.

cookie

 

acookie1