Karamelový krém je tuze užitečná věc. Nejenže báječně chutná sám o sobě, ale skvěle se hodí i do krémů, pohárů, na ozdobu moučníků...Také do omáčky jej můžete směle přidat. A když krém přelijete do pěkné skleničky či lahvičky a hrdlo pak omotáte stuhou, vznikne moc hezký a netradiční dárek ;-).
________________________________________
Cukr nasypeme do vyšší nádoby a zahříváme na mírném plameni. Sem tam cukrem potřeseme, ale začneme míchat až v momentě, kdy se začne rozpouštět. Mícháme, dokud cukr nezíská barvu připomínající jantar.
Pak opatrně přidáme máslo a špetičku soli - cukr tím opět trochu zesvětlá. Znovu mícháme a když karamel opět lehce! ztmavne, přilijeme smetanu. Rozmícháme a ihned odstavíme. Přelijeme do skleněné nádoby a necháme vychladit.
S karamelem pracujte opatrně, protože je pekelně horký.
Může se stát, že se vytvoří hrudky - v tom případě karamel procedíme přes sítko.
Karamel podáváme k pohárům, dezertům, využijeme do krémů, můžeme přidat do kávy, rozmixovat s mlékem atd. Anebo mlsáme jen tak ;-)