Slavnostní okurková polévka s limetkovým olejem

31. 05 2015 | 10.53

Geniální osvěžení na grilovací párty nebo horké letní dny ;-)

 

DSCN8986

  • 2 salátové okurky + 1 okurka na dekoraci
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 400 ml mléka (lepší je plnotučné, ale není to zcela nutné, můžete použít i polotučné)
  • 2 lžíce kopru + kopr na závěrečnou ozdobu
  • 1 limetka
  • 100 ml olivového oleje
  • sůl a bílý pepř
  • listy salátu na závěrečnou dekoraci (nejlépe směs: polníček, rukola, lollo biondo, lollo rosso)

Limetku řádně omyjeme a ostrouháme z ní kůru, kterou smícháme s olivovým olejem.

Dvě okurky oloupeme a rozmixujeme spolu se smetanou, pak přilijeme mléko. Přidáme jemně nasekaný kopr, podle chuti limetkovou šťávu, pepř a sůl.

Polévku uložíme do chladna alespoň na dvě hodiny.

Okurku, která nám zbyla k dekoraci, oloupeme a nakrájíme na špalíky vysoké asi 4 cm. Částečně z nich vykrojíme semínka, aby nám vznikl "kalíšek". Ten pak naplníme menšími opranými listy salátu a snítou kpru, můžeme doplnit měsíčkem limety nebo citronu).

Na pěkný hluboký talíř nalijeme polévku a doprostřed postavíme okurkový kalíšek. Polévku zakápneme ochuceným olejem a podáváme samotnou nebo s tmavým pečivem.

Inspirováno kuchařem Honzou z kulinárního studia Cocino Rivero, který ale polévku připravovala z výrobků Alpro.

DSCN8986