"Smaženice" z lilků

25. 04 2016 | 18.02
lilek smaženice2
Pokud doma chybí houby, připravíme si výbornou "smaženici" z restovaných lilků (neboli baklažánů), vajíček, smetany a česneku.
*
Co potřebuješ? 
6 ks rozšlehaných vajec
2-3 ks stroužky rozetřeného česneku
1 ks velkého lilku
1 ks velká cibule
4 lžíce smetany
  drcený kmín
máslo pod "smaženici"
čerstvě mletý pepř
olej pod lilek
majoránka
sůl
 
 
 
 
 

lilek smaženice2

Jak na to:

1. Lilek omyjeme (neloupeme) a nakrájíme na centimetrová kolečka
2. Po obou stranách nasolíme a necháme v míse odpočinout (vypotit) asi 30 minut
3. Pak kolečka omyjeme pod tekoucí vodou a vysušíme v papírové utěrce
4. Nakrájíme je na kostičky (asi 1 cm) a smažíme na oleji za občasného prohazování, dokud pěkně nezměkne a nezezlátne - trvá to nejméně 20 minut
5. Mezitím si na másle s kapkou oleje osmažíme na drobno nasekanou cibulku dozlatova
6. Přidáme k ní lilky a kmín, krátce restujeme, poté přijde na řadu česnek, pepř a majoránka
7. Nakonec vlijeme mírně osolená vejce (která jsme v misce vidličkou lehce rozšlehali se smetanou - ta nemusí nutně být, ale je to lepší)
8. Na velmi mírném plameni smažíme, dokud se směs nespojí
9. Vajíčka by měla zůstat polotekutá, ne zcela sražená.

Doporučení:
Podáváme s pečivem, nejlépe posypané petrželkou. Můžme dochutit houbovým kořením.