Pokud doma chybí houby, připravíme si výbornou "smaženici" z restovaných lilků (neboli baklažánů), vajíček, smetany a česneku.
*
Co potřebuješ?
6 ks rozšlehaných vajec 2-3 ks stroužky rozetřeného česneku 1 ks velkého lilku 1 ks velká cibule 4 lžíce smetany |
|
drcený kmín máslo pod "smaženici" čerstvě mletý pepř olej pod lilek majoránka sůl |
|
Jak na to:
1. Lilek omyjeme (neloupeme) a nakrájíme na centimetrová kolečka
2. Po obou stranách nasolíme a necháme v míse odpočinout (vypotit) asi 30 minut
3. Pak kolečka omyjeme pod tekoucí vodou a vysušíme v papírové utěrce
4. Nakrájíme je na kostičky (asi 1 cm) a smažíme na oleji za občasného prohazování, dokud pěkně nezměkne a nezezlátne - trvá to nejméně 20 minut
5. Mezitím si na másle s kapkou oleje osmažíme na drobno nasekanou cibulku dozlatova
6. Přidáme k ní lilky a kmín, krátce restujeme, poté přijde na řadu česnek, pepř a majoránka
7. Nakonec vlijeme mírně osolená vejce (která jsme v misce vidličkou lehce rozšlehali se smetanou - ta nemusí nutně být, ale je to lepší)
8. Na velmi mírném plameni smažíme, dokud se směs nespojí
9. Vajíčka by měla zůstat polotekutá, ne zcela sražená.
Doporučení:
Podáváme s pečivem, nejlépe posypané petrželkou. Můžme dochutit houbovým kořením.