Kdo umí ocenit chuť poctivé domácí výroby, jistě vyzkouší i tento recept, který nejen vypadá, ale dobře chutná.
*
Co potřebuješ?
500 g kuřecích jater (nebo krůtích)
180 g másla
150 ml smetany ke šlehání
4 lžíce brusinkového džemu
8 lžic sádla
1 lžička sušeného tymiánu
1 lžičku sušeného medvědího česneku (nebo čerstvý, v tom případě asi 6 listů)
sůl a pepř dle chuti
Jak na to?
Kuřecí játra pečlivě očistíme od blanek a drobných žilek.
Na pánvi rozpustíme tři lžíce másla a na malé kousky nakrájená játra - opékáme asi sedm minut, dokud nezesvětlají a nezměknou. Nakonec k nim přidáme zbytek másla a necháme je v játrech rozpustit. Ihned poté odstavíme z plamene. Pak opečená játra vložíme do mixovací nádoby a přidáme všechny ostatní suroviny kromě brusinek a sádla. Směs rozmixujeme ponorným mixérem, dokud není zcela hladká. Ochutnáme a podle potřeby ještě dochutíme. K budoucí paštice nakonec opatrně vmícháme brusinky.
Připravíme si vhodné mističky, do kterých se vejde asi 120 g tekutin. Do každé z nich vložíme 80 g paštikové směsi a povrch misek zalijeme lžící rozpuštěného sádla. Necháme vychladnout, misky utěsníme potravinářskou folií nebo alobalem, aby paštika neosychala, a pak uložíme přes noc do ledničky.
Tip: Podáváme s čerstvým pečivem (chléb, opečené toasy, opečená veka, rohlíky, housky apod).