Pivní závin s tvarůžky a hlávkovým zelím

10. 05 2016 | 21.59

Velevoňavý závin z domácího těsta - nejen na oslavy, ale jako netradiční večeře 

pivni zavin_orig

 

Co potřebuješ?

Těsto:
50 g hladké mouky
150 g polohrubé mouky
100 ml piva (zde Budvar 10°)
1/2 Hery či jiný podobný tuk

Náplň:
3 hrsti najemno nakrájeného hlávkového zelí
1 lžička celého kmínu
1 lžíce oleje
0,5 dl vody
6 plátků anglické slaniny
100 g jemně nakrájených tvarůžků
3 lžičky uzené papriky
3 lžičky soli
2 lžíce strouhanky
1 lžička mletého kmínu
A dále:
vejce na potření

Jak na to:

Mouku smícháme s kousky Hery a spolu s pivem vypracujeme těsto. Necháme 10 minut odpočinout, pak na pomoučněném válu vyválíme a přeneseme na plech vyložený pečicím papírem.

Zelí dusíme s olejem a vodou asi 15-20 minut. Pak slijeme a necháme vychladnout. Na těsto nasypeme strouhanku, položíme plátky anglické slaniny a posypeme tvarůžky. Na ně naklademe jednu vrstvu zelí, které osolíme a p

osypeme paprikou a kmínem, pak dáme další vrstvu zelí. 

Okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem a zabalíme. Celý závin opět potřeme vajíčkem

a dáme do vyhřáté trouby péct asi na 40 minut (cca 190°C). Dobrý je teplý i studený, ale studený se lépe krájí.

Poznámka:

Pokud nemáme zelí, je možné nahradit nakrájeným pórkem, závin bude skvělý :-) Kdo rád pikantní, posype zelí rozdrobenou chili papričkou.

 

 

 

 

 

i52^cimgpsh_orig