500 d nahrubou nastrouhaných čerstvých žampionů
3 celá vejce
6 lžic strouhanky
3 lžíce hladké mouky
asi 150 ml mléka
2 lžíce sušeného česneku
1 lžička drceného kmínu, půl lžičky pepře
2 lžíce medvědího česneku
1 - 2 lžičky koření Adžika (nemusí být)
sůl podle chuti (asi dvě lžičky)
olej na smažení a strouhanka na obalení
Všechny suroviny spojíme v míse, až vznikne hutnější hmota a osolíme a necháme 10 minut odležet v lednici. Pak navlhčenýma rukama tvořme koule o průměru asi 6 cm. Obalíme je ve strouhance a smažíme ve středně ohřátém oleji, který sahá do dvou třetin žampionových koulí.
Po usmažení pokládádme na papírovou utěrku nebo ubrousek. Podáváme s bramborovu kaší, brambory, pečivem.
Do směsi můžeme přidat šunku, šunkový salám, slaninku, tvrdý sýr i nasekanou petrželku nebo kousek pórku. Menší kuličky lze nabídnout i studené jako pohoštění k vínu nebo pivu se studenou omáčkou. Místo žampionů vyzkoušejte hříbky nebo jiné houby.
Pokud nemáme chuť na smažené, vymažeme formu na biskupský chlebíček, vysypeme ji strouhankou a houbovou směs pečeme v troubě. V polovině pečení můžeme vrchní část poypat třemi lžícemi strouhanky lehce pokapat máslem, případně místo strouhanky ke konci pospyat sýrem.