Křupavé dalamánky za kačku

2. 04 2014 | 14.21

Nikon komplet 2893

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Co potřebuješ:

1 hrnek hladké žitné mouky
1,5 hrnku polohrubé mouky
0,5 hrnku hladké mouky
3 rovné lžičky soli
1/2 lžičky octa
1 lžička celého (nebo drceného) kmínu
1,5 hrnku vody
1/3 lžičky sušeného droždí (používám nejraději to s "vlaštovkou.-)"

Jak na to:

Mouky promícháme s kmínem, solí a droždím, přidáme ocet, vodu a rychle smícháme dohromady. Mísu pak zakryjeme potravinovou folií.

Po 12 hodinách těsto vyklopíme na plochu pomoučenou hladkou žitnou moukou, rozdělíme na osm kousků a opatrně vytvoříme oválné bochánky. Pomůžeme si opět moukou, těsto se dost lepí. Na plechu vyloženém pečicím papírem je necháme asi 20 minut dokynout, posypeme hrubou solí, kmínem a pečeme v troubě předehřáté na 200°C asi 20 minut (u mě horkovzduch). Zespod by dalamánky měly mít tmavě zlatavou barvu.

Poznámka:

Jeden dalamánek cenově vychází pod 1 Kč (podle toho, za kolik sežente hladkou žitnou mouku), proto ten název :-)

 

 

Nikon komplet 2891

 

 

Nikon komplet 2883

 

Nikon komplet 2887