Co potřebuješ:
50 g hladké mouky
150 g polohrubé mouky
100 ml piva(zde Budvar 10°)
1/2 Hery či jiný podobný tuk
3 hrstí jemně nakrájeného hlávkového zelí
1 hrst spařených hrozinek
3 - 4 lžíce cukru
1 lžíce skořice
citronová šťáva podle chuti
Vajíčko na potření
3 lžíce strouhanky
Mouku smícháme s kousky Hery a spolu s pivem vypracujeme těsto. Necháme 10 minut odpočinout, pak na pomoučeném válu vyválíme a přeneseme na plech vyložený pečicím papírem.
Zelí dusíme s olejem a vodou asi 15-20 minut. Pak slijeme a necháme vychladnout. Na těsto nasypeme strouhanku, zelí smíchané se skořicí a cukrem, podle chuti zakápneme citronovou šťávou.
Okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem a zabalíme. Celý závin opět potřeme vajíčkem a dáme do vyhřáté trouby péct asi na 40 minut (cca 190°C).
Náplň můžeme libovolně obměňovat, těsto je univerzální (naslano i nasladko).