Limetkové krémové řezy

10. 04 2014 | 13.17

Honí tě mlsná? Vyzkoušej si dobrůtku s lehounkým piškotem a svěžím limetkovým krémem. Nalákají tě fotky? .-)

 

 

   

Co potřebuješ:

Těsto:
4 žloutky
4 bílky a špetička soli (a z toho tuhý sníh)
150 g cukru
160 g hladké mouky
4 lžíce horké vody
2 lžičky prášku do pečiva
nastrouhaná kůra z 1/2 limetky

Krém:
3 vanilkové pudinky
650 ml mléka
cca 8 lžic cukru
400 g zakysané smetany
1 pomazánkové máslo bez příchuti (nebo 180 g mascarpone či tvarohu)
50 g másla (nemusí být)
šťáva z 1 limetky
 

Vrchní část:
1 limetka - bio nebo řádně vydrhnutá
4 vrchovaté lžíce cukru
1,5 dl vody

Jak na to:

Žloutky utřeme s cukrem a horkou vodou do pěny, postupně k nim přidáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva a limetkovou kůrou. Nakonec opatrně vmícháme ušlehaný sníh a hmotu rozetřeme na pečicí papír. Pečeme v troubě na 160°C cc 15 minut - dokud povrch nezrůžoví.

Vanilkové pudinky smícháme s 1/3 mléka a cukrem a vlijeme do horkého zbytku mléka. Vaříme do zhoustnutí, pak nahoře posypeme moučkovým cukrem, aby nevznikl škraloup.

Po vychlazení do pudinku vešleháme kysanou smetanu, limetkovou šťávu, změklé máslo, pomazánkové máslo a případně podle chuti dosladíme. Pokud je krém moc hustý, přidáme do něj ještě zakysanou smetanu (nebo máslo).

Ze 4 lžic cukru a 1,5 dl vody svaříme hustší sirup a tři minuty v něm povaříme limetku - tu předem nakrájíme na co nejtenčí plátky i s kůrou.

Na vychladlý piškotový plát rozetřeme pudinkový krém a vršek poklademe plátky povařených limetek. Kdo chce, můžeme ještě zalít želatinou ochucenou citronovou nebo limetkovou šťávou a cukrem.

 

DSCN1618

DSCN1632

DSCN1602

DSCN1604