1 konzerva červených fazolí v slaném nálevu
1 hrst pórku
1 větší mrkev nakrájená na kolečka
200 g celeru nakrájeného na kostičky
1 větší cibulka nakrájená na kostičky
3 menší slupek zbavená rajčátka (nakrájená na osminky)
1 větší červená řepa (pečená hodinu v alobale potřeném olejem)
1 stroužek česneku
2 lžíce sádla
2 litry hovězího nebo uzeného vývaru
2 lžíce rajského protlaku
50 g jemně pokrájeného špeku
sůl, pepř, mletý kmín, bobkový list, uzená paprika
Na sádle opečeme špek a cibuli, když cibule zezlátne, přidáme mrkev a celer a opékáme asi pět minut. Pak zalijeme vývarem, přidáme bobkový list, mletý kmín, nové koření, celý pepř, rajčata a nadrobno pokrájený česnek. Po 20 minutách do polévky vložíme oloupanou a na kostičky nakrájenou červenou řepu a pórek, přilijeme rajský protlak a k samému konci pak fazole i s nálevem a uzenou papriku. Krátce provaříme, osolíme podle chuti, vyjmeme koření a podáváme.
Do polévky můžeme ke konci přidat i vařené brambory.
Máte-li rádi hustší polévky, přidejte středně tmavou zásmažku z mouky a másla.
Výborná je se lžící studené zakysané smetany.