Báječné karlovarské (tukové) rohlíky

16. 04 2014 | 12.23

Karlovarské /(ukovéú)rohlíky

Pamatujete si na karlovarské rohlíky? Já je měla jako dítě ráda jen tak s meltou. 

Kynutého těsta se nebojte, s těstem se krásně pracuje, a pokud si nebudete vědět rady, napište mi (mohu poslat i kontakt na Skype a poskytnout on-line vedení krok za krokem. Pojďte tedy se mnou  zavzpomínat :-)

 Co potřebuješ:

1 kg hladké mouky

42 g droždí

18 g soli

30 g cukru

250 g tuku (Hera, Stella apod.)

30 g sušené smetany do kávy (nebo sušného mléka)

430 ml vlažné  vody

40 g sádla na potření rohlíků

posypka (nemusí být)

 

Jak na to:

V kastrolku si rozpustíme tuk a necháme jej vychladnout. Do půllitrové misky rozdrobíme droždí, posypeme cukrem a mouku a přidáme 150 ml vlažné vody. Asi po 15 minutách vzejde kvásek (na povrchu se utvoří bubliny a objem se minimálně zdvojnásobí).

Mezi tím nasypeme mouku do hodně vělké mísy a smícháme ji se solí a sušeným mlékem. Pak vmícháme zbylou vlažnou vodu s vykynutým kváskem a zchladlým tukem. Propracujeme nejdříve měchačkou, pak ručně, aby těsto vytvořilo kompaktní, na povrchu lesklou kouli. Poprášíme asi třemi lžícemi hladké mouky a zakryjeme utěrkou. Uložíme na teplé místo (nebo do trouby, kterou zapneme na 40°C)

Za hodinku (ale klidně až za tři) už můžeme tvarovat rohlíky. Odvážíme si zhruba 120 gramové kousky, vytvoříme z nich kuličky a rozválíme je na ovály - asi 20 x 15 cm. Pak je z delší strany srolujeme a ohneme do tvaru rohlíků. Rohlíků bude asi 15 kusů. Pokládáme na plech vyložený pečicím papírem a ještě 15 minut necháme kynout. Pak vložíme do vyhřáté trouby, teplota asi 170°C. Pečeme, dokud mírně na povrchu nezezlátnou - cca 20 minut, ale záleží na vlastnostech vaší trouby. Pak vyjmeme, klademe na mřížku a necháme vychladit. Část pečiva můžeme po vychladnutí vložit do sáčku a zmrazit.

 

Nikon komplet 2997

 

Nikon komplet 2995

 

Nikon komplet 2993