Sýrovo-slaninové listování

24. 04 2014 | 09.48

 Nikon komplet 2474

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

  

 

 

 

  

 

Hádanka: Často nás může zachránit, pokud se ohlásí nečekaná návštěva. Odpověď? Přece hotové listové těsto :-) Hostům nabídneme k zakousnutí víc než pouhé kupované křupky nebo chipsy, protože "ruční práci", respektive domácí kuchyni, vždycky ocení. Krásně se s ním pracuje a příprava pokrmu je pak většinou rychlá (záleží samozřejmě na použitých surovinách). Já mám proto na mrazáku vždycky alespoň dva balíčky listového těsta. 

    Samozřejmě že domácí je lepší než mražené, ale to by se nám příprava poněkud zpomalila. Toto je jeden z mých receptů, který si návštěvy "objednávají" už dopředu. Vyzkoušejte a dejte vědět! :-) 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Co potřebuješ:

400 g listového těsta
200 g kysané smetany
1 lžička tymiánu
100 g anglické slaniny nakrájené na jemné proužky
100 g krůtí šunky nakrájené na jemné proužky
100 g čerstvého sýra
100 g sýra ricotta
1 velký stroužek česneku
1 vejce na potření okrajů
sůl, kmín, nebo semínka: sezam, dýně, len apod. na posypání
asi 5 lžic olivového oleje na potření vrchní části

Jak na to:

Kysanou smetanu smícháme s rozmačkaným česnekem a tymiánem (nesolíme, náplň je slaná dost).

Z těsta vyválíme dva steně velké pláty a jeden z nich (spodní) posypeme strouhankou. Na něj rozetřeme po celé ploše připravenou kysanou smetanu (asi 3 cm po okrajích si necháme místo). Na smetanu nasypeme krůtí šunku, zasypeme rozdrobenou ricottou, pokračujeme vrstvou anglické slaniny, nakonec zasypeme rozdrobeným čerstvým sýrem a okraje potřeme rozšlehaným vejcem.

Překlopíme druhým plátem těsta, utěsníme kraje a povrch potřeme olivovým olejem. Pak vrchní část nařežeme nožem na čtverečky, aby se těsto po upečení lépe krájelo. Posypeme semínky, solí či kmínem a pečeme při 180°C do zezlátnutí. Podáváme třeba s čajem jako rychlou večeři, pohoštění nebo svačinku.

 

Nikon komplet 2474

 Nikon komplet 2475

 Nikon komplet 2464

 

 

 

  

    Hádanka: Často nás může zachránit, pokud se ohlásí nečekaná návštěva. Odpověď? Přece hotové listové těsto :-) Hostům nabídneme k zakousnutí víc než pouhé kupované křupky nebo chipsy, protože "ruční práci", respektive domácí kuchyni, vždycky ocení. Krásně se s ním pracuje a příprava pokrmu je pak většinou rychlá (záleží samozřejmě na použitých surovinách). Já mám proto na mrazáku vždycky alespoň dva balíčky listového těsta. 

    Samozřejmě že domácí je lepší než mražené, ale to by se nám příprava poněkud zpomalila. Toto je jeden z mých receptů, který si návštěvy "objednávají" už dopředu. Vyzkoušejte a dejte vědět! :-)