Co v mé lednici a spíži málokdy chybí

24. 04 2014 | 11.11

Vařím asi dvacet let a vařím čím dál radši. Když mě to chytne, a to mnohdy ani nevím, co se nakonec na talíři objevím, otevřu zásobárny a zmapuji terén. Pak si uvařím kávu, sednu si na zahradu, obložím se kuchařkami, pročtu spousty receptů i na interentu anaknec si z toho všeho vytvořím jeden recept svůj, zkrátka vzniká nápad :-)

Snažila jsem se vypsat sem základní potraviny, ale nestresujte se, třeba mozzarellu, vanilkový lusk nebo lilky taky nemám doma úplně pokaždé. Ale když mám, jsem spokojená :-) Určitě na něco zapomenu, tak když vás napadne něco, bez čeho se zase vy jen stěží obejdete, pište, prosím, do komentáře.

Nejsem megaloman a veliké zásoby nedělám, ale jsem spokojená, když mám v lednici a spíži následující potraviny:

Nikon komplet 1602

 

 

 

Nikon komplet 1615 Nikon komplet 2607 Fotografie 045
     
Nikon komplet 1098 DSCN1563 Nikon komplet 1100
DSCN0057 Nikon komplet 1602 Nikon komplet 1820
DSCN1639 DSCN0060 DSCN3694

 

 

 

Kořeni: anýz, adžika, cayenský pepř, čubrica, gyros, hřebíček, jalovec, kmín mletý, drcený i celý, majoránka, nové koření, pepř mletý, celý, černý, bílý, naložený zelený i barevný, paprika sladká, pálivá i uzená, skořice mletá i celá, tandoori masala, zázvor sušený i čerstvý. A samozřejmě sůl, to by mi Maruška neodpustila, kdybych na ni zapomněla.-).  Většinou vystačím se solí obyčejnou, ale když peču a chci rohlíčky nebo housky posypat, používám bílou mořskou ve větších granulkách

Bylinky (sušené nebo čerstvé): bazalka, dobromysl neboli oregano,kurkuma, kari, levandule, libeček, máta, meduňka, medvědí česnek, pažitka, petržel, rozmarýn, tymián,...

Neobejdu se ani bez: prášku do pečiva, citronové kůry, vanilinového cukru, vanilkového lusku, pudinků, ztužovačů šlehačky, želatiny, čokolády, kakaa, cukru moučkového i krystalu, medu, třtinového cukru, mouky hladké, hrubé, polohrubé a žitné, krupice, rozinek, sezamu, kokosu, brusinek, oříšků, mandlí, solamylu, lněného a slunečnicového semínka, máku, sušeného mléka, vajíček, marmelád a džemů, povidel, máku, sušeného i čerstvého droždí, dobré kávy, rumu, strouhanky,...

Přílohy: těstoviny (špagety, canelloni, lasagne, tarhoňa, vlasové nudle, větší tvary na saláty a k omáčkám), rýže, cous-cous, pohanka, jáhly, fazole, hrách, červená čočka,...

Mléčné výrobky a tuky: mléko, smetana na vaření, smetana ke šlehání, kysaná smetana, řecký nebo jiný bílý jogurt, tvaroh, mozzarella, parmazán, sýr s ušlechtilou plísní a další sýry, máslo, sádlo, řepkový olej, olivový olej, hera, pomazánkové máslo, ztužený tuk na čokoládové polevy,...

Zelenina: cuketa, lilek, rajčata (i sušená a konzervovaná), cibule, česnek, brambory, kořenová zelenina, kysané zelí, kyselé okurky,... 

Další užitečné záležitosti: víno, pivo, hořčice, citrony, rajský protlak, salko, ústřicová omáčka, sojová omáčka, hotový vývar...

A na mrazáku často bývá: listové těsto, špenát, kosti a maso na polévku, kousek kuřecího a vepřového, zbylé bílky, drobenka, droždí, led,...