Krémová smetanová rýže s hlívou ústřičnou

19. 05 2014 | 22.49

Dneska si vystačíme i bez masa - houby a koření dodají pokrmu ten správný šmrnc,

smetana jej zjemní, parmazán příjemně dochutí.

 

Nikon komplet 2785

Suroviny:

  • 1 hrnek kulatozrnné rýže
  • 4 lžíce másla
  • 2 hrnky kachního vývaru (nebo jiného drůbežího)
  • 200 g čerstvé hlívy ústřičné
  • 1 středně velká cibule nasekaná najemno
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • hrst nasekané petrželky
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 lžička sušeného česneku
  • sůl, bílý pepř, parmazán

Jak na to:

Dvě lžíce másla rozehřejeme, minutku v něm obalíme rýži, přidáme vývar a za občasného míchání dusíme pod pokličkou do změknutí. V případě potřeby podlijeme.

Cibulku osmahneme na zbylých dvou lžících másla, přidáme očištěnou a naseknou hlívu spolu s pepřem, kmínem a sušeným česnekem. Po pěti minutách podlijeme dvěma lžícemi vody a dusíme do změknutí hub. Pak přilijeme smetanu, krátce zredukujeme a přidáme k rýži. Houbovou směs vmícháme do hotové rýže a přisypeme petrželovou nať.

Na talíři posypeme parmazánem a dozdobíme petrželkou.

Tip:

Hlívu můžeme nahradit jinými houbami.

Nikon komplet 2788

Nikon komplet 2787