A máme tu další recept z babiččina receptáře, který jsem jen malinko obměnila proti původnímu předpisu.
Náročnější na přípravu sice je, ale odmění se vám i vašim bříškům :-)
Co potřebuješ:
Těsto:
400 g sušené směsi na bramborové knedlíky
1 vejce do směsi
1 vejce na potření
voda, sůl
polohrubá mouka na podsypání
6 lžic strouhanky
rozmarýn na posypání
Špenát:
Masová náplň:
Ze špenátu vydusíme všechnu vodu a ochutíme, necháme vychladnout.
Na oleji opečeme slaninu se špekem, přidáme cibulku a smažíme dozlatova. Pak ochutíme paprikou, osolíme, opepříme a přisypeme nadrobno nakrájené tofu nebo kuřecí maso. Dvě minutky pečeme, pak stáhneme a necháme vychladnout.
Směs na těsto smícháme s vejcem, solí a vodou (dáváme jí asi o 100 ml méně než je uvedeno na obalu, aby vznikla hutnější směs. Na pomoučené utěrce vyválíme velký obdélník silný asi 3/4 cm. Posypeme jej strouhankou a navrstvíme na něj slabou vrstvu špenátu. Posypeme masovou směsí sušenými rajčaty. Okraje těsta potřeme rozšlehaným vajíčkem a pomocí utěrky svineme a přesuneme na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme zbytkem vejce, posypeme rozmarýnem a propícháme vidličkou, aby mohla unikat pára. Pečeme v předehřáté troubě při 120°C asi 40 minut. Pokud povrch rychle osychá, přikryjeme roládu alobalem.
Smažená cibule:
Cibuli pozvolna smažíme na oleji, dokud nezíská zlatavou barvu.
Omáčka:
Hříbky dusíme s kmínem na másle do změknutí, občas lehce podlijeme vodou (nebo vývarem). Přilijeme smetanu, zredukujeme omáčku tak, aby lehce zhoustla a přeléváme jí nakrájenou teplou roládu (nebo podáváme zvlášť). Nakonec posypeme dozlatova osmaženou cibulkou.