Špekové kapsičky s řeckým jogurtem

25. 05 2014 | 09.23

 Kapsičky z domácího těsta s výbornou náplní ocení i návštěvy.

Můžete je podávát jako chuťovku k vínu, ale i k večeři se zeleninovým salátem.

 

 Nikon komplet 2197

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Co potřebuješ:

 

Náplň:

  • 200 g pórku
  • 100 g špeku (nebo anglické slaniny)
  • 100 g Schwarzwaldské šunky (pokud máte, tak prosciutta)
  • 150 g řeckého jogurtu (případně kysané smetany)
  • 50 g sýra Feta
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička tymiánu, sůl podle chuti
  • 2 celá rozšlehaná vejce


Těsto:

  • 3 hrnky hladké mouky
  • 220 ml mléka
  • 2 celá vejce + 1 vejce na potření hotových kapsiček
  • 2 dl oleje
  • 60 g droždí
  • 2 kávové lžičky soli
  • 1 lžička cukru

Jak na to:

Z droždí, cukru, dvou lžic mouky a 1 dl teplého (ne horkého) mléka necháme vykynout kvásek. Ten pak přidáme k mouce smíchané se solí, přilijeme teplé mléko, rozšlehaná vejce a olej. Řádně promísíme, povrch těsta posypeme moukou a přikryjeme utěrkou. Necháme alespoň 60 minut kynout na teplém místě.

Mezitím vytvoříme náplň: vejce rozšleháme s jogurtem a nastrouhanou Fetou, lehce osolíme, přidáme podrcený tymián a rozetřený česnek. Nakonec vmícháme na malé kostičky pokrájený špek a nasekané prosciutto.

Pak si z těsta odvážíme 100 g bochánky, na vále posypaném hladkou moukou vyválíme do tvaru kruhu o síle necelého centimetru a lžící poklademe náplní. Okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem a překlopíme, aby vznikly kapsičky. Okraje přitiskneme - třeba kulatým příborovým nožem nebo vidličkou. Kapsy necháme ještě 20 minut kynout, pak potřeme vejcem, posypeme kmínem, solí, mákem sezamem atd. a pečeme v troubě při 175° asi 30 minut do zezlátnutí těsta.

 

Nikon komplet 2201

 

Nikon komplet 2207