Vypečený baklažán aneb tataráček z opečeného lilku

29. 06 2014 | 11.01

Skvělý lilkový  tatarák bez masa za pár korun ;-)

DSCN4453

 

Co potřebuješ:

1 větší lilek nebo dva menší (cca 400 g)
sůl na vypocení lilku
1/2 citronu (limetky)
3 stroužky česneku
2 lžíce sušené bazalky
olivový olej na opečení

Jak na to:

Lilek omyjeme a nakrájíme i se slupkou na centimetrová kolečka. Po obou stranách osolíme a necháme v míse aspoň 30 mnut vypotit. Pak opláchneme a na utěrce usušíme. V rozpáleném oleji na pánvi plátky opékáme, dokud nezčervenají.

Každý plátek potom potřeme česnekem, pokapeme citronovou šťávou a posypeme bazalkou. Skládáme na sebe do mísy, kterou pak zavřeme a vložíme nejméně na 4 hodiny (lépe přes noc) do lednice.

Pak bud nahrubo rozmačkáme vidličkou nebo krátce proženeme mixérem a nasekáme.

Podáváme nejlépe s topinkami, můžeme posypat cibulkou, ale třeba i sýrem.
Bazalku můžeme samozřejmě použít i čerstvou.

DSCN4449

DSCN4453