Mnozí z Vás už tento chleba znáte, však je hodně populární.
Třeba já jej peču každou chvíli .-)
A protože po mně pak všichni (bez rozdílu) chtějí recept, rozhodla jsem se vložit jej i na tuto stránku.
Co potřebuješ:
1 hrnek žitné mouky
2 hrnky hladké mouky
1 hrnek polohrubé mouky
1 lžička kmínu do těsta a 1 na posypání
2 čajové lžičky soli
1 balíček sušeného droždí (pokud máte doma "to s vlaštovkou", stačí bohatě jedna lžička)
1 lžíce obyčejného octa (může být i vinný)
2 hrnky studené vody (já požívám hrnky o objemu 230 ml)
semínka - kdo chce a jaká chce (asi 2 - 4 lžíce)
a ještě hrnec, který můžeme dát i s pokličkou do trouby
__________________________________________
Jak na to:
Suché suroviny promícháme ve velké míse, pak přidáme ocet a vodu. Kdo chce, vmíchá semínka - dávám len, sezam, slunečnici, co je zrovna doma, někdy dokonce všechno najednou. Pokud chceme změnu, lze do těsta přidat také sekané ořechy, česnek, sušené bylinky, rozinky nebo osmaženou cibulku.
Těsto nahrubo promícháme, aby se vše spojilo a vznikla kompaktní, spíše řidší hmota. Tu buď posypeme hladkou moukou a zakryjeme utěrkou, nebo rovnou zakryjeme potravinovou folií.
Těsto kyne v pokojové teplotě 12 - 18 hodin. Čas je orinetační, také jsme je nechala jednou kynout jen 4 hodiny chleba se povedl.
Pečení:
Troubu předehřejeme na 230°C a dvacet minut v ní ohříváme prázdný a suchý, například nerezový hrnec o průměru 21 - 23 cm, vyspoký nejméně 18 cm. Pak do hrnce vložím kolečko vystřižené z pečicího papíru a stěrkou vyklopíme těsto. To nahoře nakrojíme nožem do kříže a posypeme kmínem nebo semínky. Přikryjeme pokličkou a pečeme půl hodiny. Poté poklici sejmeme, troubu stáhneme na 210°C a ještě 20 minut dopékáme.
Po upečení chleba vyklopíme na mřížku a necháme alespoň částečně vychladnout.
Děkuji Leoškovi, který recept vložil na www.toprecepty.cz, odkud jsem jej převzala a jen malinko upravila.