Rychlé halušky bez vajec a brambor

24. 07 2014 | 22.52

Milujete halušky? Pokud ano, je tu pro vás další vaření z kategorie "fofr" :-)

DSCN5305

 

Co potřebuješ:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 1,5 lžičky soli
  • 400 - 450 ml vody
  • pár lžic oleje

Jak na to:

Mouku smícháme se solí a přidáme vodu. Promícháme, aby zmizely hrudky a necháme pět minut stát.

Pokud nemáte haluškovač tako jako já, vezměte malý mělký talířek, který má hladké a plynulý přechod od středu ke kraji. Na ten dejte lžičku oleje a asi tři lžíce těsta (můžete použít i obyčejné hladké prkénko, lehce potřené olejem).

Nožíkem nebo malou lžičkou odkrajujte kousky (neboli budoucí halušky) do vařící osolené vody. Od té doby, co vyplavou, ještě minutku až dvě povařte a pak děrovanou lžící vyjměte a nechte odkapat. Vkládejte do mísy s troškou oleje.

Pokračujte další dávkou do spotřebování veškerého těsto, hotové halušky vždy v míse pormíchejte a podle potřeby přidejte kapku oleje.

Podáváme například:

  • - s dušeným zelím
  • - smaženou cibulkou
  • - uzeným špekem (vše výše uvedené můžeme samozřejmě smíchat dohromady)
  • - s brynzou, špekem a troškou kysané smetany
  • - s dušeným špenátem
  • - se smetanou a modrým sýrem
  • - se smetanovo-hříbkovou omáčkou
  • - s kuřecím masem a zeleninou


Anebo nasladko:

  • - s mákem, máslem a cukrem
  • - s tvarohem
  • - s ořechy, cukrem a máslem,....


Věřím, že si každý najde to své;-)

DSCN5315

DSCN5305