Sumec s omáčkou z bílého vína, bylinek a smetany

4. 08 2014 | 14.45

Sumec je vynikající ryba, která vzbuzuje respekt u ostatních obyvatel rybníků, ale i některých kuchařů. Pokud budete mít to štěstí jako já, při přípravě sumci nechte prostor a doplňte pokud možno co nejmenším množství ostatních surovin, aby vynikla jeho skvělá chuť ;-)

 

 

sumec mensi 2

Co potřebuješ:

  • 4 porce sumce (podkovy)
  • 4 lžíce oleje
  • 3 lžíce másla
  • 150 ml dobrého bílého vína
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce nakrájené pažitky
  • 2 lžíce nakrájené petrželové nati
  • sůl, bílý pepř, citronová šťáva

Jak na to:

Rybí maso omyjeme, osušíme a pokapeme citronovou šťávou. Máslo rozpustíme s olejem a opečeme na něm maso dorůžova, aby byla kůžička křupavá. Pak je přeložíme do pekáčku a schováme do trouby předehřáté na 120°C, aby ryba nevychladla.

Do výpeku ze sumce nalijeme víno a necháme je pět minut odpařit. Potom přidáme smetanu, lehce osolíme a opepříme. Smetanu zredukujeme, aby zhoustla, a vmícháme bylinky. Podle potřeby dochutíme solí a citronovou šťávou.

Odstavíme a omáčkou pak přeléváme rybí porce. Podáváme s novými bramborami a sklenkou bílého vína :-)

Tip:

Sumec samozřejmě není podmínkou, vyberte si jakoukoli rybu, která vám chutná.

 

sumec kruh

DSCN5203