Pšenično-žitné bulky

6. 08 2014 | 23.32

V létě frčí pomazánky a saláty. A když je k nim křupavé pečivo domácího původu, nemá taková večeře chybu. Tak se zakousněte ;-)

DSCN5658

 

 

Co potřebuješ:

  • 250 ml vlažné vody
  • 65 g sádla
  • 60 g tuku (zde Hera)
  • 350 g hladké pšeničné mouky
  • 70 g hladké žitné mouky
  • 80 g polohrubé pšeničné mouky
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička mletého nebo drceného kmínu
  • 1 sušeného droždí (balíček nebo půl balíčku - zkrátka na půl kila mouky)
  • 1 kávová lžička cukru

Jak na to:

Suché suroviny smícháme v míse, pak přidáme rozpuštěný vlahý tuka vlažnou vodu. Promícháme, až vznikne kompaktní hmota (koule) a vložíme ji do větší mísy. Zavřeme víkem.

Po dvou hodinách tvoříme z těsta kuličky, které uprostřed tupou stranou nože do půlky rozmáčkneme. Bulky necháme ještě 30 minut dokynout a pak pečeme v troubě předehřáté na 170°C asi 25 minut (respektujte přitom zkušenosti s vlastní troubou). Pečivo má být na povrchu světlejší, zespod mírně zlatavě hnědé.

 

 

DSCN5622

DSCN5658