Kdo má dojem, že recykluju TENTO ČLÁNEK, ujišťuji ho, že jeho dojem je naprosto správný. Dnes to ale je pro tvrdé povahy a pevné charaktery, které zvládnou vykostit kuře. Dnes je totiž návod obrázkový, s naprostým minimem textu, jelikož jsem toho názoru, že jednou vidět je lepší, než tisíckrát slyšet. Tedy se dívejte.
Na počátku bylo Kuře. Tohle jsem trochu přecenil, mělo dvě nožičky přiložené navíc, a tak se zdálo, že je opravdu velké. Ano, skutečně tady platí čím větší kuře, tím lépe. Další ingredience jsou na obrázku, ty, co tam nejsou budou zmíněny v textu. Samozřejmě velké poděkování patří starší dceři za realizaci fotodokumentace.
První řez vedu podle hrudní kosti a maso pomalu odlupuju, jde to elegantně a pohodlně.
Stále po hrudním koši a skeletu až k nohám, tentokrát z duhé strany hrudního košíčku.
Jsou dva způsoby, jak pokračovat. Tady zůstane noha součástí skeletu, řez vedu podélně po kosti.
Vytáhnu kost z dolního stehna, odříznu maso od kotníku a ořežu jej kolem kloubu tak, abych nikde neudělal zbytečně žádnou díru.
Asi takto.
Druhou nohu jsem v kloubu odříznul, takže teď v ruce držím skelet a kost z jednoho stehna.
Na stole mám napůl vykostěné kuře.
Druhou nohu rozříznu stejně, jako tu první. Výhodou je, že se mi tu nikde nemotá skelet. Takže klidně můžete vykostit kuře i tak, že uděláte skelet zvlášť a nohy taky zvlášť.
Po odříznití křidýlek v kloubu je k dispozici plát čistého masa. Co ale s místy, kde je jen kůže?
Rozříznu podélně kuřecí prsa napůl a maso roztáhnu na větší plochu.
Takhle.
Plát vykostěného kuřete je tímto připraven k dalšímu zpracování.
Natřu ho hořčicí nebo tatarkou a posolím a popepřím - přiměřeně.
Položím slaninu, vajíčka a klobásky.
Nezapomenu na okurky.
A sešpendlím. Nebo svážu. Já špendlil.
A vložím do máslem vymazaného pekáče. Mám kulatou troubu, používám kulatý pekáč. A máslo proto, že se mi zdá ke kuřeti zajímavější, než olej nebo sádlo. A stačí malinko, šťávy a tuku bude i tak dost a dost.
Po asi hodině a půl pečení při 195°C máme hotovo.
Po slití tuku a šťávy, kterou můžeme zahustit a použít na brambory nebo na rýži..
..se podíváme, jak to vypadá na řezu.
Paráda, že jo?
Tak dobrou chuť!