Potřebovali jste někdy do "číny", případně k jinému účelu rýžové víno a nesehnali jste? Zkuste si ho prostě vyrobit.
130g rýže
880ml vody
330g cukru
1/2 lusku vanilky
1/2 citronu
0,21 g živné soli pro kvasinky
Rýži přebereme, několikrát propláchneme ve studené vodě a po okapání vsypeme do kvasné nádoby. Zvlášť si připravíme roztok vody a cukru, který povaříme s vanilkou a po vychladnutí přidáme oloupaný rozdrcený citron bez jader, živnou sůl a vzklíčené (rozkvašené) kvasinky.
Tímto roztokem rýži přelijeme a ponecháme ji v nádobě uzavřené kvasnou zátkou vykvasit. Po stočení a ustátí plníme do lahví.
V létě lze pít vychlazené až na 5°C, v zimě teplé 43,5°C.
Dobrou chuť.