Čerešničky, čerešničky, čerešně..

31. 05 2011 | 00.35

... vy ste sa ně urodily na stromě. Co fčil s vama jak vás zezbírám? Do demijóna přijdete, vína nadělám.

Tož co, co? Šak tekuté vitamíny sú najlepší. A jak na to? Tož metódy sú najmeňéj dvě:

700 ml třešňové šťávy
230 ml vody
120 g cukru
0,16 g živné soli pro kvasinky

V odměřeném množství šťávy rozpustíme cukr, přidáme vodu, živnou sůl a rozkvašené kvasinky a v kvasné nádobě uzavřené kvasnou zátkou necháme kvasit. Jakmile kvašení ustane, víno stočíme, necháme v klidu ustát a plníme do lahví.

Nebo:

750 g třešní
300 ml vody
0,7 g kyseliny citronové
0,12 g živné soli
cukrový roztok: 180 g cukru, 150 ml vody

Rozdrcené třešně spaříme vařící vodou s rozpuštěnou kyselinou citronovou. Po vychladnutí přidáme vzklíčené kvasinky a živnou sůl. Směs necháme v uzavřené nádobě 2 dny vyluhovat a nakvasit, potom ji vylisujeme. Do moštu přidáme postupně vychladlý cukrový roztok a slejeme vše do kvasné nádoby, kde směs necháme po uzavření kvasnou zátkou kvasit. Jakmile je kvašení skončeno, víno stočíme, necháme ustát a plníme do lahví.

Šak vyskúšajte.