Vychlastať idě fšecko

31. 05 2011 | 20.00

Je to lacne, je to baj pry aj fajne - něvim, bo sem něpruboval, ale zrobim se to, bo je čas tak akurat. Chutna to jak muškatove vino; vitě kery, jak muškatove vino šmakuje? A čim je starši, tym je lepčejši. No a je to aktualni a zdrave - plne vitaminu a antyoxydantu.
O čim točim? Tuš o bezynkovym vině. O vině z bezoveho kviťa.

2 okvětí černého bezu
220 g cukru
870 ml vody
0,17 g živné soli
2,2 g kyseliny citronové, nebo půlka citrónu

Okvětí černého bezu očistíme pod tekoucí vodou, nosnou stopku maximálně zkrátíme - píšu schválně češtinou, aby nedošlo k nedorozuměním. Květy necháme okapat a spaříme roztokem cukru ve vodě. Přidáme živnou sůl, kyselinu citronovou (nebo raději půl citrónu nakrájeného na plátky i s kůrou) a po vychladnutí směsi i rozdivočelé kvasinky. Směs ponecháme asi týden v kvasné nádobě uzavřené kvasnou zátkou. Pak zákvas procedíme, vymačkáme a mošt ponecháme stejným způsobem kvasit. Víno se velmi brzy vyčistí a po vykvašení je stočíme a plníme do lahví.

Na tomto místě je nezbytná drobná poznámka. Mladá vína pijte obecně a vždycky opatrně a pomalu. Účinek nastupuje rychle a hrozí situace, kdy budete chtít acylpyrin, aniž by se štěrkalo krabičkou.