Letošní úroda rybízu byla velmi sympatická a protože jsme se naučili před časem péct docela luxusní perníky, rozhodli jsme se, že víno uděláme z aronie a z rybízu bude marmeláda.
Na kilo rybízové šťávy jsme dávali asi kilo cukru a myslím si, že by to sneslo i kilo dvacet. Rybíz jsme zahřáli.
když se udělalo místo v hrnečku, přidali jsme další
Rybízovou šťávu jsme stvořili prostým propasírováním.
svařili na cca 1/3 původního množství a přidali cukr
Výsledek je naprosto mňamózní.
Kromě této klasiky jsme spáchali s dcerkou i rybízový čaj a rybíz á la brusinky.
RYBÍZ Á LA BRUSINKY
2 kg otrhaného a omytého rybízu,
skořice,
citronová kůra,
hřebíček (koření) cca 3ks,
20 dkg krystalového cukru,
1/4 l rumu
Příprava:
Omytý rybíz dáme do pekáčku, posypeme skořicí (množství dle chuti jak má kdo rád), citronovou kůrou, tlučeným hřebíčkem, posypeme cukrem a necháme péct v troubě 45 minut při 120 stupních (elektrická).
Pak vyjmeme, přidáme rum, opatrně promícháme, aby kuličky zůstaly celé, a ještě horké plníme do skleniček, zavíčkujeme, otočíme a necháme vychladnout.
ČAJ Z RYBÍZU
Potřebujeme 1 kg rybízu, 80 dkg cukru, vanilínový cukr (jedno balení) a skořici. Vše dohromady vaříme 10 minut. Potom mírně zchladíme a přidáme 6 lžic rumu. Směs plníme do sklenic a do každé navrch přidáme lžíci rumu.
Recepty velmi doporučuji, výsledný efekt fakt stojí za hřích.
Dobrou chuť.