Libeček v kuchyni

28. 05 2018 | 16.16

Domácí Maggi z libečku
Připravte si svazek libečku (listy i stonky), sůl, olej, čisté sklenice, ostrý nůž a prkénko. Libeček nakrájejte na malé kousky. Ve větší míse nakrájený libeček prosolte a zalijte olejem. Pak vše napěchujte do sklenice. Já pro tento účel používám obroušené dřívko. Čím více a pečlivěji budete mačkat, tím více získáte šťávy s vůní maggi. Po naplnění celé sklenice ještě zalijte olejem. Hotový výrobek skladujte v chladničce.

Samotnou šťávu můžete použít jako domácí maggi. Drť i se šťávou lze dávat po lžičkách na ochucení polévky, či omáčky přímo do hrnce. Dále můžete zelenou směs využít při přípravě pomazánek, bylinkového másla, karbanátků či bramboráků. Při dávkování mějte na paměti, že se jedná o velmi koncentrovanou a slanou ingredienci.


Zeleninový základ pro polévky

Ke svazku libečku si připravte sůl, cibuli, mrkev, česnek, celer a máslo. Můžete použít i další druhy zeleniny, např. květák, petržel, celer. Množství zeleniny a poměr nechávám na vaší chuti. Libeček posekejte opět na menší kousky a zeleninu nastrouhejte nahrubo. Celou směs lehce osolte a poduste na másle do křehkého změknutí. Ještě horké plňte do skleniček, které po uzavření obraťte dnem vzhůru. Skladujte v chladničce.

Díky takto připravenému základu můžete snadno a rychle připravit dobrou polévku. Několik lžic zeleninového základu stačí zaprášit moukou, udělat rychle jíšku a dál připravovat polévku dle oblíbených receptů. Díky zeleninovo - libečkovému základu bude mít vaše polévka originální chuť a úžasné aroma.


Bylinkový olej
K aromatickému libečku přidejte cibuli, česnek, chilli (kdo má rád ostřejší), červenou papriku, kmín, sůl, olej, tymián a rozmarýn. U tymiánu a rozmarýnu použijte pouze lístky. Bylinky lehce nasekejte ostrým nožem, osolte a přidejte další koření. Můžete použít takové, které máte rádi. Nádobu naplňte pouze do poloviny a řádně promačkejte dřívkem. Pak zalijte olejem a nechejte důkladně rozležet. V oleji se uvolní všechny vůně a chutě. Skladujte v suchu a temnu.

Bylinkový olej se vám bude hodit při nakládání masa na grilování. Můžete s ním potírat i zeleninu. Upotřebíte ho také při pečení masa. Díky domácímu ochucenému oleji dostaneme do jídla opět TO, co se nikde nekoupí.